A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T U V W Α Β Γ Δ Ε Η Ι Κ Μ Ο Π Σ Τ Υ Ψ

Τράπεζα της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας και ιδρύθηκε το 1927 με κύριο στόχο τη διασφάλιση της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα. Εποπτεύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ρυθμίζει την κυκλοφορία του χρήματος και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το 2001, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη, η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Ευρωσυστήματος, συνεργαζόμενη στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Ένας από τους βασικούς ρόλους της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η εποπτεία των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να διασφαλίζεται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και να αποφεύγονται χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Η ΤτΕ παρακολουθεί την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνων και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος. Επίσης, διασφαλίζει την προστασία των καταθετών και τη λειτουργία των πληρωτικών συστημάτων.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΚΤ, και εποπτεύει την κυκλοφορία των ευρώ στη χώρα. Έχει επίσης σημαντικό ρόλο στη συμβουλευτική για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, παρέχοντας ανάλυση και εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία. Εκδίδει τακτικές εκθέσεις και οικονομικές μελέτες που αφορούν την πορεία της οικονομίας, τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και άλλους μακροοικονομικούς δείκτες.

Η ΤτΕ έχει επίσης την ευθύνη της διαχείρισης των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της χώρας, λειτουργώντας ως κεντρικός οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα δημόσιου χρέους και δημοσιονομικής πολιτικής. Με τη μακροχρόνια παρουσία της και τις θεσμικές λειτουργίες της, η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί θεμέλιο λίθο της ελληνικής οικονομικής σταθερότητας.