Τράπεζα της Ελλάδος: Προβλέψεις για πτώση του πληθωρισμού στο 2,1% στην Ελλάδα έως το 2026

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2,1% έως το 2026, λόγω πτώσης τιμών ενέργειας και αυξήσεων μισθών.
Πρόβλεψη για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα έως το 2026

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το ποσοστό πληθωρισμού στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά μέχρι το 2026, αγγίζοντας το 2,1%. Η έκθεση “Inflation Monitor”, που δημοσιεύτηκε σήμερα, υπογραμμίζει ότι η φετινή πτώση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στη δραματική μείωση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι:

  • Το 2024 ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 2,9%.
  • Το 2025 θα μειωθεί στο 2,2%.
  • Το 2026 θα φτάσει στο 2,1%.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι σε συμφωνία με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο ο πληθωρισμός για το 2023 προβλέπεται στο 2,7% και για το 2024 στο 2,1%.

Παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή, επεσήμανε τη μείωση του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι:

«Πράγματι την τελευταία τριετία είναι το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα παγκοσμίως. Όμως φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι σε αποκλιμάκωση. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις παρεμβάσεις με ελέγχους, πρόστιμα για αισχροκέρδεια, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μειώσεις φόρων που επιχειρούν να μετριάσουν το βάρος για τα νοικοκυριά».

Η επίδραση στην αγορά εργασίας και ευρωπαϊκές προοπτικές

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες αναμένεται να παραμείνει επίμονος, κυρίως λόγω των σημαντικών αυξήσεων στους μισθούς. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ονομαστικές αποδοχές ανά εργαζόμενο θα αυξηθούν κατά πάνω από 5% ετησίως, εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς στην αγορά εργασίας και των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι οι προβλέψεις συναίνεσης για τον πληθωρισμό στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης δείχνουν σύγκλιση προς το 2% την περίοδο 2024-2025. Παρά τις ελαφρώς αυξημένες προβλέψεις για ορισμένες χώρες, η συνολική τάση δείχνει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.