Η πρόσφατη πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, ύστερα από την υπερψήφιση πρότασης μομφής από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της Γαλλίας. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εκτιμά ότι το γεγονός αυτό υπονομεύει την πιθανότητα σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών και «επιδεινώνει το πολιτικό αδιέξοδο» της χώρας.
Αρνητικός αντίκτυπος στην πιστοληπτική ικανότητα
Σε ανακοίνωσή της, η Moody’s χαρακτήρισε την πτώση της κυβέρνησης «αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα» της Γαλλίας. Η υπερψήφιση της πρότασης μομφής, για πρώτη φορά από το 1962, συμπίπτει με τις πιέσεις που ασκούν οι Βρυξέλλες σχετικά με το υπερβολικό έλλειμμα της χώρας. Η κυβέρνηση Μπαρνιέ, που προέβλεπε ένα προϋπολογισμό με στόχο τη μείωση του ελλείμματος μέσω φορολογικών αυξήσεων και περικοπών ύψους 60 δισ. ευρώ, κατέρρευσε πριν καταφέρει να εγκρίνει τα μέτρα.
Κοινοβουλευτική πόλωση και αναζήτηση νέου πρωθυπουργού
Η πρόταση μομφής εγκρίθηκε με 331 ψήφους σε σύνολο 577, με τη συνεργασία του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν και ενός αριστερού μπλοκ. Αυτή η σπάνια συμμαχία αποσταθεροποίησε περαιτέρω το πολιτικό σκηνικό, καθιστώντας δύσκολη την επιλογή νέου πρωθυπουργού από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Το κοινοβούλιο παραμένει βαθιά διχασμένο σε τρία μπλοκ, κανένα από τα οποία δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Η τριμηνιαία θητεία του Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού ήταν η συντομότερη από το 1958, ενώ το συγκεκριμένο πολιτικό γεγονός αποτελεί μόλις τη δεύτερη καταψήφιση κυβέρνησης στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία.
Οικονομικές επιπτώσεις και προειδοποιήσεις
Ο Μπαρνιέ είχε προειδοποιήσει για πιθανή οικονομική «καταιγίδα» σε περίπτωση αποτυχίας έγκρισης του προϋπολογισμού του 2025. Η πτώση της κυβέρνησης ενισχύει τον κίνδυνο αύξησης του κόστους δανεισμού, το οποίο ενδέχεται να ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ το επόμενο έτος. Ήδη, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γαλλίας έφθασαν σε υψηλό 12 ετών, προκαλώντας ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η πολιτική αναταραχή της Γαλλίας, σε συνδυασμό με την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, φέρνει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ σε ένα κρίσιμο σημείο αδιεξόδου.