Οι 100 που έλαβαν τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από το ΤΑΑ

Οι 100 αποδέκτες με την υψηλότερη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Δείτε τα ποσά και τους τομείς.
Οι κορυφαίοι αποδέκτες χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δημοσίευσε τον κατάλογο με τους 100 τελικούς αποδέκτες που έλαβαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Η λίστα περιλαμβάνει τόσο δημόσιους φορείς όσο και ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίοι αξιοποίησαν κονδύλια από τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια του ΤΑΑ, στο πλαίσιο της δράσης «16980 – Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Τομείς και Υπουργεία με την υψηλότερη χρηματοδότηση

Μεταξύ των φορέων που επωφελήθηκαν περισσότερο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεχωρίζει, λαμβάνοντας χρηματοδότηση ύψους 1,8 δισ. ευρώ για προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και η «Δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας». Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε χρηματοδότηση 1,46 δισ. ευρώ για μεγάλα έργα υποδομών, ενώ το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέσπασε 1,45 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό διαφόρων τομέων της οικονομίας.

Ακόμη, το Υπουργείο Υγείας διαχειρίζεται πάνω από 1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των νοσοκομείων και την υλοποίηση του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», ενώ το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έλαβε 588 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Κορυφαίες εταιρείες που έλαβαν χρηματοδότηση

Στον ιδιωτικό τομέα, οι ενεργειακές εταιρείες έχουν κυρίαρχη θέση. Ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ έλαβαν 385,2 και 303,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για την αναβάθμιση των δικτύων τους, ενώ η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και η ΔΕΗ έλαβαν 250 και 204 εκατ. ευρώ για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης, ο ξενοδοχειακός κλάδος κατέχει σημαντικό μερίδιο της χρηματοδότησης, με εταιρείες όπως η Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις και η IKOS KISSAMOS να λαμβάνουν ενισχύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων και υποδομών φιλοξενίας.

Διαφάνεια και δημοσίευση των στοιχείων

Η δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων πραγματοποιείται με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/241 για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως τροποποιήθηκε το 2023. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, κάθε κράτος-μέλος υποχρεούται να δημοσιεύει δύο φορές ετησίως τα ονόματα των τελικών αποδεκτών και τα ποσά που έλαβαν από το ΤΑΑ, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφάνεια στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων.