Η Ευρώπη απλοποιεί το ρυθμιστικό της πλαίσιο για τις ESG πολιτικές, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Η πρόσφατη μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας βασισμένη σε 600 επιχειρήσεις, αποκαλύπτει κρίσιμες πτυχές της σχέσης των ΜμΕ με την περιβαλλοντική, κοινωνική και διοικητική υπευθυνότητα.
Υψηλό ενδιαφέρον, χαμηλή εφαρμογή
Παρότι πάνω από τα δύο τρίτα των ΜμΕ δείχνουν ενεργό ενδιαφέρον για ESG δράσεις, μόλις το 22% έχει λάβει σχετική ενημέρωση και μόνο το 12% έχει προβεί σε υλοποίηση. Η αναντιστοιχία αυτή καταδεικνύει το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης που παραμένει κύριο εμπόδιο στην πράξη.
Ποιοι άξονες προτιμώνται
- Περιβαλλοντικές δράσεις (ανακύκλωση, ενεργειακή αναβάθμιση) κυριαρχούν.
- Κοινωνικές πρωτοβουλίες (π.χ. ισότητα εργαζομένων) εφαρμόζονται από 7% των ΜμΕ.
- Μόνο 3% έχει εφαρμόσει πλήρη ESG στρατηγική, συμπεριλαμβανομένων πρακτικών διακυβέρνησης.
Οφέλη από τις ESG δράσεις
Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων που υιοθέτησαν ESG στρατηγικές έχουν ήδη μετρήσιμα λειτουργικά οφέλη, κυρίως σε μείωση κόστους και αύξηση κερδοφορίας, ειδικά μεταξύ των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Τα υπόλοιπα 2/3 δηλώνουν ικανοποιημένα, αν και δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιήσει τα αποτελέσματα.
Οι ESG δράσεις συνδέονται με εξοικονόμηση κόστους, προσέλκυση πελατών και βελτίωση της στρατηγικής ωριμότητας
Ρυθμιστικές αλλαγές και αντίκτυπος
Οι νέες ρυθμίσεις της ΕΕ αναμένεται να μειώσουν τη γραφειοκρατία, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση €6,3 δισ. και να διευκολύνουν τη χρηματοδότηση δράσεων ESG μέσω απλούστερων διαδικασιών.
Καταλυτικός ο ρόλος της ενημέρωσης
Το 1/3 των επιχειρήσεων χωρίς ESG στρατηγική δηλώνει την έλλειψη γνώσης ως βασικό εμπόδιο. Παρόλα αυτά, το 93% του τομέα δεν θεωρεί την υποχρεωτικότητα απαραίτητη, κάτι που καταδεικνύει την ανάγκη για σωστή καθοδήγηση και πρόσβαση σε πληροφορίες.
Η μελέτη της ΕΤΕ, καταλήγει πως η υιοθέτηση ESG πρακτικών είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και συμφέρουσα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.