Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει τις προτάσεις της για μια πιθανή εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για ουσιαστικότερες διαπραγματεύσεις. Παρά την έλλειψη σαφήνειας από την κυβέρνηση Τραμπ, οι ευρωπαϊκές αρχές επιδιώκουν πρόοδο σε κρίσιμους τομείς.
Στόχος η μείωση των δασμών και ενίσχυση επενδύσεων
Η νέα πρόταση της ΕΕ θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για:
- τη μείωση δασμών και μη δασμολογικών εμποδίων
- την αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων στις ΗΠΑ
- την ενίσχυση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων, όπως LNG και ημιαγωγοί ΑΙ
Παρά την αργή πρόοδο, οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ εκφράζουν αισιοδοξία για επιτάχυνση των διαβουλεύσεων, ιδίως μετά τις πρόσφατες εμπορικές εξελίξεις με Ηνωμένο Βασίλειο και Κίνα.
Πολιτική βούληση αλλά και εντάσεις
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς τόνισε τη σημασία των επαφών με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για επιτάχυνση της συνεργασίας. Την ίδια ώρα, η ΕΕ διατηρεί πλεόνασμα ύψους 48 δισ. ευρώ στο διμερές ισοζύγιο, γεγονός που προκαλεί ενστάσεις στην Ουάσιγκτον.
«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις εργασίες μας», δήλωσε ο Σέφκοβιτς μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών.
Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν πως σε περίπτωση αδιεξόδου, δεν θα διστάσουν να επιβάλουν ανταποδοτικά μέτρα. Ενστάσεις έχουν διατυπωθεί και για τους όρους της συμφωνίας ΗΠΑ–Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι κρίνονται μη αποδεκτοί.
Αβεβαιότητα γύρω από τις προθέσεις Τραμπ
Παρά τις θετικές αντιδράσεις σε κάποιες ευρωπαϊκές προτάσεις, η πλευρά της ΕΕ παραμένει επιφυλακτική ως προς τις πραγματικές επιδιώξεις του πρώην προέδρου Τραμπ. Ιδιαίτερο σημείο τριβής αποτελεί η άποψη των ΗΠΑ ότι ο ΦΠΑ λειτουργεί ως εμπόδιο στο εμπόριο, θέση που η ΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά.
«Αν αυτό είναι το πλαίσιο συμφωνίας που προσφέρεται στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ πρέπει να περιμένουν αντίποινα», προειδοποίησε ο Σουηδός υπουργός Μπέντζαμιν Ντούσα.
Αναζητώντας κοινό έδαφος
Παρά τις διαφορές, υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας σε τομείς όπως ο χάλυβας και οι τεχνολογίες αιχμής, όπως ανέφερε ο Σέφκοβιτς. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ εμφανίζονται ενωμένα στην επιδίωξη μιας συμφωνίας που να διασφαλίζει τα κοινά τους συμφέροντα.
Ο Πολωνός υφυπουργός Ανάπτυξης Μίχαλ Μπαράνοφσκι δήλωσε: «Βλέπουμε σημάδια αισιοδοξίας, γιατί διακρίνουμε στοιχεία αποκλιμάκωσης από την πλευρά των ΗΠΑ».