Κύκλωμα φοροδιαφυγής με ελαιοτριβεία και ζημιά άνω των 80 εκατ. ευρώ

Αποκαλύφθηκε δίκτυο πλασματικών συναλλαγών σε ελαιοτριβεία, με εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ.
Εικονικά τιμολόγια στα ελαιοτριβεία

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διεξάγει μια μεγάλης κλίμακας έρευνα, εστιάζοντας σε ένα δίκτυο πλασματικών συναλλαγών μεταξύ πραγματικών και εικονικών επιχειρήσεων, με πρωταγωνιστές ελαιοτριβεία και διακινητές εικονικών τιμολογίων. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία πολίτη, που αποκάλυψε ως κεντρικά πρόσωπα έναν επιτηδευματία και έναν διαχειριστή νομικών προσώπων, κυρίως ελαιοτριβείων.

Πλασματικές συναλλαγές

Η ΑΑΔΕ, με τη βοήθεια των στοιχείων από το myDATA και τραπεζικών κινήσεων, έχει εντοπίσει την εμπλοκή περισσότερων από 30 επιχειρήσεων στο κύκλωμα για την περίοδο 2022-2023. Από αυτές, τουλάχιστον 14 δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων, με σκοπό:

  • Τη δημιουργία πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ και την καταχρηστική επιστροφή φόρων.
  • Την κάλυψη αγορών από αγρότες και ελαιοτριβεία χωρίς την έκδοση των απαιτούμενων φορολογικών στοιχείων.

Ενδείξεις απάτης από ελαιοτριβείο

Μία από τις εταιρείες που διερευνήθηκαν, η οποία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2021, δεν είχε υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ ή φορολογίας εισοδήματος, ενώ δεν υπήρχαν εγγραφές στο σύστημα myDATA για τις αγορές της. Ωστόσο, οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας αποκάλυψαν την έκδοση 15 φορολογικών στοιχείων προς άλλη επιχείρηση, αξίας 200.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος στην επιχείρηση-λήπτη αυτών των τιμολογίων, η οποία ασχολείται με το εμπόριο ελαιολάδου. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι η λήπτρια εταιρεία είχε λάβει συνολικά 32 τιμολόγια, καθαρής αξίας 700.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 15 είχαν αναρτηθεί στο myDATA, αξίας 200.000 ευρώ.

Από την έως τώρα έρευνα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 1.700 εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ.

Εικονικά τιμολόγια ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ

4 εκδότες ήταν υπεύθυνοι για την έκδοση 1.632 τιμολογίων, με συνολική καθαρή αξία 33,17 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ 4,32 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά εξοφλήθηκαν μέσω τραπεζικών συναλλαγών, με τα εμπλεκόμενα άτομα να καταφέρνουν να αποσύρουν τα ποσά άμεσα από τους λογαριασμούς τους, παρακάμπτοντας τους ελέγχους.

Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτό το δίκτυο φοροδιαφυγής κινδυνεύουν με βαριές κυρώσεις, τόσο φορολογικές όσο και ποινικές. Η έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων αποτελεί σοβαρό αδίκημα φοροδιαφυγής και η ΑΑΔΕ συνεχίζει την έρευνα για την πλήρη αποκάλυψη του δικτύου.