Πιλοτικό επίδομα ανεργίας: Ποιοι 15.000 άνεργοι θα το λάβουν και τι προβλέπει

Ξεκίνησε η προεπιλογή 15.000 ανέργων για το νέο, εμπροσθοβαρές και ανταποδοτικό επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ.
ΔΥΠΑ

Ξεκίνησε η διαδικασία προεπιλογής περίπου 15.000 ανέργων που θα ενταχθούν στο νέο πιλοτικό επίδομα ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Το επίδομα σχεδιάστηκε για να είναι πιο δίκαιο, ανταποδοτικό και εμπροσθοβαρές, με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και στήριξη των δικαιούχων.

Πώς γίνεται η επιλογή των δικαιούχων

Η προεπιλογή πραγματοποιείται μέσω ειδικού αλγορίθμου που συγκρίνει το νέο και το παλιό σύστημα επιδότησης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι δεν έχουν επιδοτηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και για τους οποίους το νέο επίδομα είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το ισχύον.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας ότι κανένας δικαιούχος δεν θα λάβει χαμηλότερο ποσό σε σχέση με το σημερινό σύστημα.

Κύρια χαρακτηριστικά του νέου επιδόματος

Το νέο επίδομα έχει τρία σκέλη:

  • Σταθερό μέρος: Βασίζεται στις αποδοχές του ανέργου και τον κατώτατο μισθό, ξεκινώντας από το 70% και μειώνεται σταδιακά κάθε τρίμηνο, με μέσο όρο 55% τον πρώτο χρόνο.
  • Μεταβλητό μέρος (bonus): Εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης (4ο έως 20ό) και τον μέσο όρο αποδοχών, ενισχύοντας τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του επιδόματος.
  • Πρόσθετες παροχές: Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, προσαυξήσεις για παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες.

Συγχώνευση με παλιές παροχές και διάρκεια επιδότησης

Το νέο μοντέλο συγχωνεύει την τακτική επιδότηση με το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, επιτρέποντας μέγιστη διάρκεια δύο ετών. Ο χρόνος επιδότησης εξαρτάται από τα ένσημα: δύο μήνες εργασίας αντιστοιχούν σε έναν μήνα επιδότησης για το πρώτο έτος, ενώ απαιτούνται τρεις μήνες για κάθε μήνα επιδότησης στο δεύτερο έτος.

«Η νέα παροχή θα είναι υψηλότερη τους πρώτους έξι μήνες, συγκριτικά με το τωρινό πλαίσιο, καθώς το επίδομα θα είναι εμπροσθοβαρές – θα ξεκινάει υψηλότερο αρχικά και θα βαίνει μειούμενο.»

Η ΔΥΠΑ προχωρά με την εφαρμογή του νέου πλαισίου, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός δικαιότερου και αποδοτικότερου συστήματος επιδότησης ανέργων.