Η Νοτιοανατολική Ασία αρχίζει να μεταμορφώνεται σε ανερχόμενο κόμβο για την παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (EV), με χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και το Βιετνάμ να επενδύουν επιθετικά για να κερδίσουν μερίδιο.
-
Ταϊλάνδη: Επιδοτήσεις και ανάπτυξη
Η Ταϊλάνδη ηγείται με το σύστημα «EV 3.0», παρέχοντας φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις έως 150.000 μπατ ανά EV. Το μερίδιο της αγοράς των EV έχει φτάσει στο 15%, ωστόσο η εξάρτηση από ξένα ανταλλακτικά και η μετάβαση σε λιγότερο εντατικές διαδικασίες παραγωγής προκαλούν απώλειες σε θέσεις εργασίας.
-
Ινδονησία: Προώθηση μέσω ορυκτών και φοροαπαλλαγών
Η Ινδονησία αξιοποιεί τα αποθέματα νικελίου επιβάλλοντας περιορισμούς εξαγωγών και προσελκύοντας κινεζικές επενδύσεις. Αν και έχουν δεσμευθεί 29 δισ. δολάρια από το 2016, πολλές επενδύσεις παραμένουν σε επίπεδο συναρμολόγησης με εισαγόμενα εξαρτήματα, αμφισβητώντας την τοπική προστιθέμενη αξία.
-
Βιετνάμ: VinFast και κρατική υποστήριξη
Η VinFast δεσπόζει στην εγχώρια αγορά EV, ωστόσο οι διεθνείς επεκτάσεις δυσκολεύονται. Η εταιρεία λειτουργεί με μεγάλες ζημίες (-45% περιθώριο) και στηρίζεται κυρίως στην προσωπική περιουσία του ιδρυτή της, Pham Nhat Vuong.
«Οι βασικές λειτουργίες δεν λειτουργούν αξιόπιστα», σχολίασε ένας κριτικός για το μοντέλο VF8 της VinFast.
Προκλήσεις και κοινοί κίνδυνοι
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, και οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις:
- Κίνδυνος υπερπροσφοράς λόγω κινεζικής παραγωγής.
- Περιορισμένη δυνατότητα προστιθέμενης αξίας, καθώς παραμένουν κόμβοι συναρμολόγησης.
- Εξάρτηση από ξένη τεχνογνωσία, κυρίως κινεζική.
Όπως τονίζει η Pavida Pananond από το Thammasat Business School, «η αξία στα EV προστίθεται κυρίως στο λογισμικό και την ηλεκτρική μηχανική», περιορίζοντας τα πλεονεκτήματα των παραδοσιακών παραγωγικών υποδομών.
Περιορισμοί στην επιρροή
Οι κυβερνήσεις ελπίζουν πως οι επιδοτήσεις και οι απαιτήσεις μεταφοράς τεχνολογίας θα αποδώσουν, αλλά η περιορισμένη αγοραστική ισχύς και ο ισχυρός ρόλος της Κίνας δημιουργούν επιπλέον εμπόδια. Η Ινδονησία, αν και η μεγαλύτερη αγορά, δυσκολεύεται να πιέσει τις κινεζικές εταιρείες από τις οποίες εξαρτάται.