Ραγδαία άνοδο σημειώνει η επενδυτική δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό τομέα, καθώς η Ελλάδα καθιερώνεται ως κορυφαίος προορισμός για τουριστικά ακίνητα. Η ζήτηση δεν περιορίζεται πλέον μόνο σε καθιερωμένες περιοχές όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη ή η Μύκονος, αλλά επεκτείνεται σε λιγότερο γνωστές τοποθεσίες με αναπτυξιακή δυναμική.
Αύξηση ξενοδοχειακών μονάδων και επενδυτικού ενδιαφέροντος
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, από το 2020 και μετά, τα ξενοδοχεία στη χώρα ξεπέρασαν τις 10.000 μονάδες, ενώ μόνο το 2024 καταγράφηκε αύξηση 5,4% στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και 2,8% στα 4 αστέρων.
Η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σχετίζεται με τη γενικότερη οικονομική σταθερότητα και την ανοδική πορεία του τουρισμού
Επενδυτικό ενδιαφέρον για ώριμα έργα και νέα projects
Η αγορά προσελκύει κεφάλαια για:
- λειτουργικά ξενοδοχεία με σταθερά έσοδα,
- ακίνητα που μπορούν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία,
- ανάπτυξη νέων μονάδων με άδειες και πλάνο σε εξέλιξη.
Η ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε 4 αστέρων ξενοδοχεία, city hotels (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), resorts και business hotels.
Αναδυόμενοι προορισμοί πέρα από τα τουριστικά κέντρα
Εκτός από τις δημοφιλείς περιοχές, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον και σε:
- λιγότερο γνωστά νησιά,
- παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας,
- Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Μυστράς, Μάνη),
- Βόρεια Ελλάδα.
Αναβαθμίσεις και στρατηγικές επανατοποθέτησης
Τα επενδυτικά funds και τα family offices στοχεύουν σε ακίνητα άνω των 50 κλινών για ανακαίνιση και repositioning. Η περιοχή της Ομόνοιας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου μεγάλα brands αναβάθμισαν υπάρχοντα ξενοδοχεία.
«Η Ελλάδα ως προορισμός έχει θετική προοπτική γιατί έμεινε πίσω στις νέες αναπτύξεις και τώρα καλύπτει το χαμένο έδαφος», αναφέρει ο κ. Σικαλίδης.
Ξένα brands επενδύουν στην Αττική
Η Αθήνα και γενικότερα η Αττική συγκεντρώνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον από ξένες αλυσίδες ξενοδοχείων. Όπως σημειώνει ο Ευγένιος Βασιλικός, η είσοδος ξένων brands γίνεται κυρίως μέσω franchise agreements αλλά και μέσω απευθείας εξαγορών.
«Η δυναμική είναι θετική, όμως σε περίπτωση οικονομικής κρίσης η υπερπροσφορά μπορεί να φέρει προκλήσεις», τονίζει ο κ. Βασιλικός.