ΣτΕ: Κρίσιμη συζήτηση για τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών

Το ΣτΕ εξετάζει την απόφαση της ΑΑΔΕ για τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος. Αντιδράσεις από δικηγόρους και επαγγελματικούς φορείς.
Συμβούλιο της Επικρατείας

Την Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2024, η μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξετάσει επτά υποθέσεις που αφορούν προσφυγές Δικηγορικών Συλλόγων και άλλων επαγγελματικών φορέων κατά της απόφασης του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. σχετικά με τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι ενστάσεις των επαγγελματικών φορέων

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε βάσει του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος εισάγει το σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, το μέτρο αυτό:

  • Αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της φορολογικής ισότητας και αναλογικότητας.
  • Παραβιάζει την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία.
  • Επιβάλλει υπέρμετρες οικονομικές επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Δημιουργεί φορολογικά τεκμήρια που είναι δύσκολο να αντικρουστούν.
  • Ενδέχεται να καταλήξει σε κεφαλικό φόρο αντί να βασίζεται στη φοροδοτική ικανότητα.

Διαμαρτυρίες και αποχή δικηγόρων

Την ημέρα της συζήτησης των υποθέσεων αυτών, προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό Μέγαρο του ΣτΕ, με τη συμμετοχή ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Παράλληλα, οι δικηγόροι της Αθήνας προχωρούν σε αποχή.

Αίτημα εξαίρεσης δικαστικού

Σημαντική παράμετρος της υπόθεσης αποτελεί το αίτημα εξαίρεσης του προέδρου του ΣτΕ, Μιχάλη Πικραμένου, που υπέβαλαν η Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων και οι Αυτοαπασχολούμενοι Δικηγόροι Ελλάδας. Υποστηρίζουν ότι έχει εκφράσει εκ των προτέρων αρνητική άποψη για το ζήτημα αυτό σε δημόσια εκδήλωση, γεγονός που θεωρούν ότι επηρεάζει την αμεροληψία του.

Η απόφαση του ΣτΕ

Η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να αποφανθεί αν η θεσπιζόμενη διαδικασία:

  • Συμβαδίζει με τη συνταγματική αρχή της νομιμότητας του φόρου.
  • Συνιστά ανεπίτρεπτη επέκταση του φορολογικού ελέγχου σε προηγούμενα έτη.
  • Αντιβαίνει στην προστασία της μητρότητας και της νεότητας, καθώς ενδέχεται να αποτρέπει τη μερική απασχόληση ελεύθερων επαγγελματιών.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει καθοριστικά το φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών.