Η ενεργειακή μετάβαση απειλεί περιουσιακά στοιχεία 2,3 τρισ. δολαρίων

Η στροφή προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών μπορεί να καταστήσει περιττά περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,3 τρισ. δολαρίων έως το 2035, σύμφωνα με νέα ανάλυση.
Κίνδυνος απώλειας περιουσιακών στοιχείων λόγω ενεργειακής μετάβασης

Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αφήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε αχρηστία μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Οι παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια αξίας

Τα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα – καθώς και οι υποδομές και οι επενδύσεις που στηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα – ενδέχεται να χάσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα πριν από το τέλος της αναμενόμενης λειτουργικής τους διάρκειας ζωής. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ένωση Βιώσιμων Επενδύσεων και Χρηματοδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου (UKSIF) και την Transition Risk Exeter (TREX) επισημαίνει τρεις βασικούς λόγους:

  • Τις αυστηρότερες κλιματικές πολιτικές
  • Τις τεχνολογικές εξελίξεις
  • Τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς

Η μεγαλύτερη εικόνα: Οικονομικές επιπτώσεις

Παρόλο που οι απώλειες είναι τεράστιες, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι μικρότερες από την οικονομική καταστροφή που θα προκαλούσε η αποτυχία των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών. Η έκθεση αναφέρει πως η ενεργειακή μετάβαση θα οδηγήσει σε αυξανόμενο κίνδυνο διάβρωσης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα.

Εικονίδιο Quotes

Πάρα πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ποντάρουν στη ζήτηση που δεν θα υλοποιηθεί σε έναν κόσμο απαλλαγής από τον άνθρακα και το κοινό κινδυνεύει να πληρώσει το λογαριασμό

Τζέιμς Αλεξάντερ, διευθύνων σύμβουλος της UKSIF

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος αντιστάθμισης των ζημιών είναι η επένδυση σε βιώσιμες βιομηχανίες, που θα αναπτυχθούν καθώς τα ορυκτά καύσιμα θα υποχωρούν.

Η Βρετανία ανάμεσα στις πιο εκτεθειμένες χώρες

Η έκθεση αναδεικνύει το Ηνωμένο Βασίλειο ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κίνδυνο απώλειας αξίας περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα. Οι διαχειριστές κεφαλαίων του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να χάσουν έως και 150,5 δισ. δολάρια μέχρι το 2040, ενώ 19 δισ. δολάρια από τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις της χώρας είναι επίσης σε κίνδυνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η τέταρτη πιο εκτεθειμένη χώρα σε αυτού του είδους τον κίνδυνο, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Η αβεβαιότητα των πολιτικών πράσινης μετάβασης

Ωστόσο, η ανάλυση βασίζεται σε τρέχουσες πολιτικές και σχέδια δράσης που μπορεί να μεταβληθούν. Ο Φιλ Χόλντεν, ανώτερος λέκτορας στην Επιστήμη των Γήινων Συστημάτων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, προειδοποιεί ότι οι καθυστερήσεις στις πολιτικές για το κλίμα μπορεί να έχουν υψηλό κόστος.

«Η εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να φαίνεται ελκυστική βραχυπρόθεσμα. Αλλά όσο περισσότερο η εξόρυξη παραμένει σε κακή ευθυγράμμιση με την παγκόσμια τροχιά απαλλαγής από τον άνθρακα, τόσο πιο δραματική είναι η οικονομική αναπροσαρμογή που απαιτείται» – Φιλ Χόλντεν.