Οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, την υγεία και τις κοινωνικές ανισότητες καθιστούν τη βιώσιμη ανάπτυξη επιτακτική. Σύμφωνα με την έρευνα EY Sustainable Value Study Ελλάδα 2024, οι ελληνικές επιχειρήσεις διαφοροποιούνται σημαντικά από τον παγκόσμιο μέσο όρο στις ESG επενδύσεις.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες των ελληνικών επιχειρήσεων;
Σύμφωνα με τα ευρήματα, 45% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα σκοπεύουν να επενδύσουν στον κοινωνικό αντίκτυπο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εργασιακά πρότυπα, έναντι μόλις 29% παγκοσμίως. Αντίθετα, η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην τρίτη θέση των επενδυτικών προτεραιοτήτων (37%), ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί την κορυφαία (53%).
Παράλληλα, μόλις 5% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα επενδύουν στη διαχείριση του νερού, παρά την αυξανόμενη απειλή της λειψυδρίας και της ερημοποίησης.
Οι επενδύσεις ESG και η δημιουργία αξίας
Παρά τις προκλήσεις, οι επιχειρήσεις βλέπουν σημαντική αξία στις ESG πρωτοβουλίες τους. Σχεδόν 49% των στελεχών αναφέρουν ότι οι πρωτοβουλίες τους για την κλιματική αλλαγή δημιούργησαν μεγαλύτερη χρηματοοικονομική αξία από ό,τι ανέμεναν, ενώ 61% αναφέρουν αυξημένη αξία για τους πελάτες και 56% για την κοινωνία.
«Οι πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης δεν ωφελούν μόνο τον πλανήτη, αλλά και την ίδια την επιχείρηση, τους εργαζόμενους και τους πελάτες της» – Κιάρα Κόντη, EY Ελλάδος.
Βασικοί επιταχυντές και ανασταλτικοί παράγοντες
Οι επενδυτές (64%) και οι πελάτες (45%) θεωρούνται οι κύριοι επιταχυντές των ESG δράσεων. Ωστόσο, 23% των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι οι πελάτες αποτελούν εμπόδιο σε τέτοιες πρωτοβουλίες.
Προκλήσεις και μελλοντικές προοπτικές
Αν και οι ελληνικές επιχειρήσεις δεσμεύονται για ουδέτερες εκπομπές άνθρακα (84%), η γενικότερη τάση δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα τους. Σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας, η έμφαση δίνεται σε κοινωνικά ζητήματα, κάτι που διαφοροποιεί την Ελλάδα από το παγκόσμιο ESG τοπίο.