Η Meta ανακοίνωσε επίσημα το Project Waterworth, ένα φιλόδοξο έργο υποθαλάσσιων καλωδίων μήκους 50.000 χιλιομέτρων, που θα συνδέσει πέντε ηπείρους. Πρόκειται για το πρώτο καλωδιακό έργο που ανήκει εξ ολοκλήρου στη Meta, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στη παγκόσμια ψηφιακή συνδεσιμότητα.
Πρωτοφανής τεχνολογική καινοτομία
Το σύστημα αποτελείται από 24 ζεύγη ινών, ξεπερνώντας τα υπάρχοντα βιομηχανικά πρότυπα, προσφέροντας υψηλές ταχύτητες και εκθετικές αυξήσεις στη μεταφορά δεδομένων. Επιπλέον, προηγμένες τεχνικές θα επιτρέψουν την τοποθέτηση καλωδίων σε βάθη έως 7.000 μέτρα, προστατεύοντας το δίκτυο από θαλάσσιους κινδύνους, όπως άγκυρες πλοίων.
Στρατηγική παγκόσμια διασύνδεση
Το Project Waterworth θα συνδέσει στρατηγικά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία και ψηφιακή ένταξη. Οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά, επιταχύνοντας την παγκόσμια ψηφιακή μεταμόρφωση.
Επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων
Η Meta δεσμεύεται στη χρηματοδότηση του έργου, διαθέτοντας 60-65 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2025, με στόχο να ενισχύσει όχι μόνο το Project Waterworth αλλά και άλλες στρατηγικές πρωτοβουλίες στον τομέα των υποδομών.
Το μέλλον της παγκόσμιας συνδεσιμότητας
Το έργο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό έως το τέλος της δεκαετίας, παρέχοντας ισχυρή υποστήριξη σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και cloud computing. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα επηρεάσει καθοριστικά τη παγκόσμια ψηφιακή οικονομία, προωθώντας καινοτομία και συνεργασία.
Η Meta έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε 16 υποθαλάσσια καλωδιακά έργα, συμπεριλαμβανομένου του καλωδίου 2Africa, αλλά το Project Waterworth είναι το πρώτο που της ανήκει εξ ολοκλήρου.