«Ανάσα» σε περισσότερους από 21.000 αγρότες και 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς φέρνει η νέα ρύθμιση για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί εντός Φεβρουαρίου. Το συνολικό ύψος των απαιτήσεων ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ, ενώ περιλαμβάνονται και δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ.
Πώς θα εφαρμοστεί η ρύθμιση
Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρίσκεται η παροχή βιώσιμων λύσεων στους παραγωγούς, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς χρηματοδότησης. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται:
- Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής
- Μείωση επιτοκίων
- Διαγραφή τόκων και απομείωση κεφαλαίου
- Δυνατότητα μερικής ή ολικής διαγραφής του δανείου
- Αναχρηματοδότηση χρεών
Διαφάνεια και δίκαιη μεταχείριση
Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ οι ειδικοί εκκαθαριστές θα καταρτίζουν επιχειρησιακά σχέδια για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Οι στρατηγικές αυτές θα διασφαλίζουν δίκαιες λύσεις για τους αγρότες, αποτρέποντας καταχρηστικές πρακτικές και πλειστηριασμούς.
Η σημασία της ρύθμισης
Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια «λιμνάζουν» εδώ και χρόνια, δημιουργώντας εμπόδια στην ανάπτυξη των αγροτών. Με τη ρύθμιση, οι παραγωγοί θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητά τους και να διατηρήσουν την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση. Παράλληλα, η εθνική οικονομία θα ωφεληθεί μέσω της αύξησης των εξαγωγών και της βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου.
Με τη νέα διάταξη για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, δίνουμε ένα πραγματικό στήριγμα σε αυτούς που καθημερινά δίνουν μάχη για την παραγωγή
Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, επιτρέποντας στους παραγωγούς να διατηρήσουν και να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους.