Μαζικές συγκεντρώσεις για τη δικαιοσύνη στα Τέμπη: «Κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία»

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ζητώντας δικαιοσύνη και διαφάνεια.
Μαζικές διαμαρτυρίες για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη

Χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε μαζικές διαμαρτυρίες για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, το έγκλημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι. Παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμιστεί το γεγονός τελικά οι συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν από τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, με βασικό αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης και την πλήρη διερεύνηση των αιτιών.

Όπως ήταν αναμενόμενο η συγκέντρωση αμαυρώθηκε από επεισόδια στο Σύνταγμα, που προκλήθηκαν από την αστυνομία όταν τα ΜΑΤ εφόρμησαν στην πλατεία που ήταν γεμάτη διαδηλωτές ρίχνοντας κροτίδες λάμψης, με τους διαδηλωτές σταδιακά να υποχωρούν φωνάζοντας συνθήματα.

Διαδήλωση Αθήνα για τα Τέμπη

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις

Στην Αθήνα, η Πλατεία Συντάγματος γέμισε από κόσμο με την αστυνομία να κάνει εκπτώσεις και να κάνει λόγο μόνο για 30.000, ακόμα και από τα πλάνα και τις φωτογραφίες ο κόσμος ήταν πάνω από 100.000. Οι συγγενείς των θυμάτων πραγματοποίησαν ομιλίες, εκφράζοντας την οργή και την αποφασιστικότητα τους για δικαιοσύνη. Στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα και άλλες πόλεις, πολίτες όλων των ηλικιών ένωσαν τις φωνές τους σε δυναμικές διαμαρτυρίες.

Κεντρικό σύνθημα: «Δεν έχω οξυγόνο»

Το ηχητικό μήνυμα «Δεν έχω οξυγόνο», που ακούγεται να λέει ένα από τα θύματα της τραγωδίας, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη των συγκεντρώσεων. Οι διαμαρτυρόμενοι δήλωσαν ότι δεν θα ανεχθούν καμία συγκάλυψη και απαίτησαν την απόδοση δικαιοσύνης.

Η φωνή μας λέει ένα πράγμα: Κανένα έγκλημα δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία

Μαρία Καρυστιανού

Μηνύματα ενότητας και δικαιοσύνης

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό, φώναζαν συνθήματα και ζητούσαν άμεσες απαντήσεις για την τραγωδία. Ο ειδικός πραγματογνώμονας Βασίλης Κοκοτσάκης τόνισε πως «η αλήθεια έχει πάντα τρόπο να εμφανίζεται».

Η κοινωνία ζητά να μην ξεχαστούν τα θύματα και να αποδοθεί δικαιοσύνη, όχι μόνο για τα Τέμπη αλλά και για το μέλλον όλων.

Υπενθυμίζεται πως η πολύκροτη έκθεση για το έγκλημα στα Τέμπη αποκάλυψε ότι τα θύματα δεν έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φυσιολογικής καύσης που θα προκαλούσε μία σύγκρουση τρένων. Αντίθετα, το τραγικό αποτέλεσμα αποδίδεται στην καύση συγκεκριμένων χημικών υλικών, όπως διαλύτες και υδρογονάνθρακες, που μεταφέρονταν στην εμπορική αμαξοστοιχία. Τα εύφλεκτα αυτά υλικά, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που δημιούργησε τις πυρόσφαιρες και στέρησε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Η έκθεση επισημαίνει ότι, εάν αυτά τα χημικά δεν είχαν διαρρεύσει και αναφλεχθεί, πολλοί από τους επιβάτες θα είχαν επιβιώσει.

Παράλληλα, η έρευνα φέρνει στο φως σοβαρές ελλείψεις στον τρόπο διαχείρισης του συμβάντος. Η καταστροφή του πεδίου ερευνών περιγράφεται ως «ελεγχόμενη» και «σχεδιασμένη», γεγονός που οδήγησε στην απώλεια κρίσιμων στοιχείων για την ταυτοποίηση των υλικών που προκάλεσαν την τραγωδία.

Η ταχύτητα με την οποία αλλοιώθηκε το έδαφος και τα αντικείμενα, σε συνδυασμό με την έλλειψη καταγραφής των μεταφερόμενων υλικών, στέρησε από την έρευνα τη δυνατότητα να τεκμηριώσει τα αίτια με ακρίβεια. Οι συνθήκες αυτές έχουν χαρακτηριστεί από τους τεχνικούς συμβούλους ως πράξεις που εμπόδισαν την απόδοση δικαιοσύνης και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.