Μειωμένος ο δείκτης φόβου στην ελληνική αγορά τον Δεκέμβριο

Ο δείκτης φόβου μειώθηκε τον Δεκέμβριο 2024, ενώ ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης σημείωσε άνοδο, προμηνύοντας πιθανή βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Νέα δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου Οκτώβριος 2024

Περαιτέρω αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας καταγράφεται στην ελληνική αγορά, όπως αποτυπώνεται από τον δείκτη τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV, γνωστό και ως δείκτη «φόβου». Ο δείκτης υπολογίζεται με βάση τις τιμές των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Μείωση του δείκτη τον Δεκέμβριο του 2024

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, φτάνοντας το 20,51% στις 31/12/2024 από 22,31% στις 29/11/2024. Παράλληλα, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε στο 24,88% τον Δεκέμβριο, έναντι 26,62% τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Η μείωση της αβεβαιότητας και η άνοδος των πρόδρομων δεικτών ενισχύουν τις ελπίδες για σταθερότητα και βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, παρά τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις και γεωπολιτικές ανησυχίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του (32,03%), ο οποίος υπολογίζεται από τον Ιανουάριο του 2004. Αυτό αντανακλά μια μείωση της αβεβαιότητας σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, παρότι υπήρξαν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του μήνα.

Άνοδος του Σύνθετου Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ)

Παράλληλα, ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης (ΣΔΠ) για τον Σεπτέμβριο του 2024 σημείωσε άνοδο, μετά από δύο συνεχόμενες περιόδους πτώσης. Ο δείκτης έφτασε σε νέο ανώτατο επίπεδο για την περίοδο εξέτασης, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας.

Ο ΣΔΠ, ο οποίος βασίζεται σε υποδείγματα δυναμικού παράγοντα και έξι επιλεγμένες μηνιαίες οικονομικές μεταβλητές, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την πρόβλεψη μεταβολών στην οικονομική δραστηριότητα πριν αυτές καταγραφούν στα επίσημα μεγέθη.

Προβλέψεις και αβεβαιότητες

Η πρόσφατη άνοδος του ΣΔΠ δεν παρέχει ξεκάθαρες ενδείξεις για τη συνέχιση ή την αναστροφή της τάσης. Ενδέχεται να αντικατοπτρίζει προσωρινές διακυμάνσεις ή την επιστροφή σε ευνοϊκές εκτιμήσεις για την οικονομική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται επανεκτίμηση με τη χρήση νέων δεδομένων ώστε να διευκρινιστούν οι τάσεις για τη μελλοντική οικονομική πορεία της χώρας.