Η Meta ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος fact-checking στις ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσε ο ιδρυτής της, Mark Zuckerberg. Σύμφωνα με τη δήλωσή του, η εταιρεία θα αντικαταστήσει τους εξωτερικούς fact-checkers με το σύστημα “community notes”, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χ.
Η μετάβαση στα community notes
Η Meta παρουσίασε τη νέα στρατηγική της με τον τίτλο «Περισσότερος λόγος και λιγότερα λάθη». Το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί αρχικά στις ΗΠΑ και αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο ελέγχου περιεχομένου στις πλατφόρμες της, όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.
Η αλλαγή αυτή συμπίπτει με την επικείμενη ορκωμοσία του Doland Trump στις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με ειδικούς, η κίνηση αυτή φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με την προσπάθεια της Meta και άλλων τεχνολογικών κολοσσών να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους απέναντι στη νέα κυβέρνηση.
Το ιστορικό του fact-checking
Η Meta υιοθέτησε το σύστημα fact-checking στις ΗΠΑ το 2016, μετά την κριτική που δέχθηκε για την εξάπλωση μη έγκυρων πληροφοριών κατά την προεκλογική περίοδο. Το Facebook συνεργάστηκε με εξωτερικούς συνεργάτες για τον έλεγχο της αξιοπιστίας των δημοσιεύσεων.
Παρόμοιο πρόγραμμα είχε εισαγάγει και το Twitter, το οποίο όμως εγκαταλείφθηκε μετά την εξαγορά του από τον Elon Musk. Το Twitter αντικατέστησε το σύστημα fact-checking με τα λεγόμενα “community notes”, τα οποία πλέον υιοθετεί και η Meta.
Τι είναι το fact-checking
Το fact-checking είναι η διαδικασία ελέγχου και επιβεβαίωσης της ακρίβειας πληροφοριών που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο. Στόχος του είναι να αποτραπεί η εξάπλωση παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων.
Μέσα από συνεργασίες με εξωτερικούς ελεγκτές, οι πλατφόρμες αξιολογούν τη γνησιότητα περιεχομένου και προσφέρουν στο κοινό επαληθευμένες πληροφορίες. Η απόφαση της Meta να αντικαταστήσει το πρόγραμμα αυτό με τα community notes φέρνει νέα δεδομένα στον τομέα του ψηφιακού διαλόγου.