Η κρίση στην οικονομία της Γερμανίας: Προτάσεις για αλλαγή πορείας

Η γερμανική οικονομία σε ύφεση: Απαισιοδοξία, πληθωρισμός και προτάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις από τον Μαρσέλ Φράτσερ.
Η γερμανική οικονομία σε σταυροδρόμι: Προτάσεις για στροφή στη στρατηγική

Δεν περνάει μέρα χωρίς ανησυχητικά νέα για τη γερμανική οικονομία, με τα προβλήματα να συσσωρεύονται. Οι σχεδιαζόμενες περικοπές προσωπικού, το υψηλό κόστος παραγωγής και ο πληθωρισμός έχουν γίνει καθημερινά θέματα συζήτησης, επηρεάζοντας όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον προεκλογικό αγώνα ενόψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης
γερμανική οικονομία σε στασιμότητα

Μετά βίας θα αναπτυχθεί η γερμανική οικονομία το 2025, σύμφωνα με τη Bundesbank

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF, ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW), τόνισε την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της γερμανικής οικονομίας από τις εξαγωγές. Όπως επεσήμανε, οι εξαγωγές αποτελούν θεμέλιο της ευημερίας της χώρας, αλλά χρειάζεται διαφοροποίηση στις αγορές για τη μείωση κινδύνων.

Εικονίδιο Quotes

Οι γερμανικές επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν σε άλλες αγορές, όπως η Ινδία, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε υπερβολική βαρύτητα στη στρατηγική τους

Μαρσέλ Φράτσερ

Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς επί δύο δεκαετίες επένδυε μονόπλευρα στην Κίνα, με αποτέλεσμα να αυξήσει την ευαλωτότητά της. Η ανάγκη για νέες αγορές, όπως η Ινδία, κρίνεται επιτακτική για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων από τυχόν εμπορικές εντάσεις.

Η ανάγκη για αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής

Ο κ. Φράτσερ ανέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και βεβαιότητα στην οικονομία, τονίζοντας ότι η απαισιοδοξία που επικρατεί επηρεάζει καταναλωτές και επιχειρήσεις, περιορίζοντας την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Η οικονομία είναι κατά 80% ψυχολογία», σημείωσε. «Οι γερμανικές επιχειρήσεις χρειάζονται σαφή προοπτική για να επενδύσουν με ασφάλεια για το μέλλον

Παράλληλα, πρότεινε μια πιο ενεργή οικονομική πολιτική, με καλύτερες συνθήκες για τις επιχειρήσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις και έναν προϋπολογισμό που θα καλλιεργήσει κλίμα εμπιστοσύνης.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει άμεσα σε δράσεις για την αναζωογόνηση της οικονομίας, με την υιοθέτηση ενός σταθερού και φιλικού προς τις επενδύσεις πλαισίου.