Κλιματική κρίση: Σε κίνδυνο τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου από την άνοδο της θάλασσας

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί 13 μεγάλα λιμάνια πετρελαίου, με επιστήμονες να υπογραμμίζουν την ειρωνεία της κλιματικής κρίσης.
Λιμάνια πετρελαίου σε κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, απειλεί πολλά από τα μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσίευσε ο Guardian. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «ειρωνεία», καθώς η καύση ορυκτών καυσίμων, η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θέτει τώρα σε κίνδυνο τις ίδιες τις υποδομές του κλάδου.

Ποια λιμάνια βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο

Η μελέτη δείχνει ότι 13 λιμάνια με τη μεγαλύτερη κίνηση πετρελαιοφόρων θα υποστούν σοβαρές ζημιές με μόλις 1 μέτρο άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ενδεικτικά, δύο λιμάνια χαμηλού υψομέτρου στη Σαουδική Αραβία – το Ρας Τανούρα και το Γιανμπού – είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Οι δύο αυτοί κόμβοι, που διαχειρίζεται η Aramco, εξυπηρετούν το 98% των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης τα πετρελαϊκά λιμάνια του Χιούστον και του Γκάλβεστον στις ΗΠΑ, καθώς και άλλες κρίσιμες υποδομές σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, η Σιγκαπούρη και η Ολλανδία.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ο σοβαρότερος μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης, επαναχαράσσοντας τον παγκόσμιο χάρτη με επιπτώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις και λιμάνια.

Η επιστημονική πρόβλεψη για τη στάθμη της θάλασσας

Η International Cryosphere Climate Initiative (ICCI) προβλέπει ότι η άνοδος κατά 1 μέτρο είναι αναπόφευκτη μέσα στον επόμενο αιώνα, με πιθανή εκδήλωση ήδη από το 2070, αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Αυτή η αύξηση θα επηρεάσει άμεσα κρίσιμες υποδομές όπως προβλήτες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου και διυλιστήρια.

Λύσεις για τη μείωση της απειλής

Η επιστημονική κοινότητα προτείνει τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως τη μόνη βιώσιμη λύση για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την προστασία των λιμανιών από τη στάθμη της θάλασσας που συνεχώς αυξάνεται. Οι επενδύσεις σε πιο ανθεκτικές υποδομές και η άμεση μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θεωρούνται απαραίτητες.

Τα δεδομένα της έρευνας προέρχονται από χάρτες του Climate Central και του Google Maps, που δείχνουν τις σοβαρές επιπτώσεις της άνοδος της στάθμης κατά 1 μέτρο.