Η Gazprom, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, ανακοίνωσε τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, τερματίζοντας μια διαμετακόμιση που ξεκίνησε τη σοβιετική εποχή. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας που υπήρχε από το 2019, η οποία έληξε την Πρωτοχρονιά.
Η νέα πραγματικότητα για την Ευρώπη
Ο αγωγός μέσω Ουκρανίας ήταν ο τελευταίος μεγάλος διάδρομος φυσικού αερίου που συνέδεε τη Ρωσία με την Ευρώπη, μετά την καταστροφή του Nord Stream το 2022. Παρά τη διακοπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη, καθώς έχει διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας μέσω LNG από το Κατάρ, τις ΗΠΑ, και φυσικό αέριο από τη Νορβηγία.
Χώρες που επηρεάζονται άμεσα
- Η Σλοβακία: Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή ρωσικού αερίου και λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος για την Ευρώπη.
- Η Αυστρία: Παρόλο που έχει διαφοροποιήσει τις πηγές της, παραμένει εξαρτημένη από τη Ρωσία.
- Η Μολδαβία: Αντιμετωπίζει αυξημένες ενεργειακές προκλήσεις, καθώς μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας βασίζεται σε ρωσικό αέριο.
Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις
Η Ρωσία χάνει μια σημαντική αγορά, ενώ η ΕΕ επιταχύνει τις προσπάθειες για ενεργειακή ανεξαρτησία. Ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε ότι οι χώρες της ΕΕ θα υποφέρουν περισσότερο, αλλά η Επιτροπή επισημαίνει ότι η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο έχει μειωθεί σημαντικά (από 40% το 2021 σε λιγότερο από 10% το 2023).
Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να κερδίσει επιπλέον δισεκατομμύρια στο αίμα μας
Μια νέα εποχή για την ενεργειακή στρατηγική
Η διακοπή της ροής μέσω Ουκρανίας σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Παρά τις προκλήσεις, η ΕΕ έχει δημιουργήσει στρατηγικά αποθέματα και προχωρά στην πλήρη αντικατάσταση της διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας.