Ο χρυσός συνεχίζει την ανοδική του πορεία, καταγράφοντας αύξηση 0,8% στα 2.636,57 δολάρια ανά ουγγιά στις εορταστικές συναλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι traders αξιολογούν τα μικτά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και τις ενδείξεις για τις μελλοντικές κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed).
Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξάνονται
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι επαναλαμβανόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν τα 1,91 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 14 Δεκεμβρίου – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι άνεργοι στις ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Αντίθετα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν σε 219.000 την εβδομάδα που έληξε στις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι κινήσεις της Fed και ο χρυσός
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του 2024, η Fed περιόρισε τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων για το 2025. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού πριν προχωρήσει σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού ευνοεί συνήθως τον χρυσό, ο οποίος θεωρείται ασφαλές καταφύγιο επενδύσεων.
Παράλληλα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο σχεδόν 28% το 2024, φτάνοντας την ισχυρότερη ετήσια επίδοση από το 2010. Οι βασικοί λόγοι για την άνοδο περιλαμβάνουν:
- Τη νομισματική χαλάρωση στις ΗΠΑ.
- Τη ζήτηση ασφαλών καταφυγίων από τους επενδυτές.
- Τις αυξημένες αγορές από κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.
Το ράλι του χρυσού έχει υποστηριχθεί από την αυξημένη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, ενώ η πολιτική της Fed παραμένει καθοριστικός παράγοντας για τη συνέχεια.
Άνοδος στα μέταλλα, διαφοροποιήσεις στις αγορές
Εκτός από τον χρυσό, το ασήμι σημείωσε άνοδο, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο κατέγραψαν πτώση στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Το ισχυρό ράλι του χρυσού έχει επιβραδυνθεί από τον Νοέμβριο, όταν η ενίσχυση του δολαρίου λόγω της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ έθεσε προσωρινά όρια στις αγορές.