Το νέο βιομετρικό σύστημα εισόδου/εξόδου (EES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο καταγραφής για τους ταξιδιώτες τρίτων χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εφαρμογή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2025 και θα αφορά τους επισκέπτες που δεν χρειάζονται βίζα για την είσοδο τους.
Οι ταξιδιώτες θα σαρώνουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα σε ειδικά περίπτερα αυτοεξυπηρέτησης κατά τη διέλευσή τους από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το σύστημα δεν θα εφαρμόζεται σε πολίτες ή μόνιμους κατοίκους της ΕΕ, ούτε σε κατόχους βίζας μακράς διαμονής.
Πώς λειτουργεί το σύστημα;
Το EES θα καταγράφει σημαντικά δεδομένα όπως:
- Το όνομα του ταξιδιώτη
- Τα βιομετρικά δεδομένα, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις προσώπου
- Η ημερομηνία και ο τόπος εισόδου και εξόδου
Τα βιομετρικά δεδομένα θα συλλέγονται κάθε τρία χρόνια, διασφαλίζοντας την ισχύ τους για πολλαπλά ταξίδια εντός αυτής της περιόδου.
Γιατί εφαρμόζεται το EES;
Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας, την παρακολούθηση των επιτρεπόμενων χρόνων παραμονής, καθώς και την πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων. Όπως δήλωσε η Ylva Johannson, πρώην Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ:
Με το EES, θα γνωρίζουμε ακριβώς ποιος εισέρχεται στον χώρο Σένγκεν με ξένο διαβατήριο
Ποιες χώρες επηρεάζονται;
Το EES θα εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός της Κύπρου και της Ιρλανδίας. Επιπλέον, θα ισχύει και σε τέσσερις χώρες εκτός ΕΕ που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία.
Η πλήρης ανάπτυξή του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την έναρξη εφαρμογής του, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ασφάλεια στα ευρωπαϊκά σύνορα.