Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) αποφάσισε την τρίτη διαδοχική μείωση των επιτοκίων, αγνοώντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Η κίνηση αυτή έχει στόχο τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές συνέπειες στις τιμές.
Το νέο εύρος του βασικού επιτοκίου καθορίστηκε στο 4,25% έως 4,5%, με τη συνολική μείωση από τον Σεπτέμβριο να φτάνει τη μία ποσοστιαία μονάδα. Η Fed επικαλείται τη σταθεροποίηση των τιμών και την πρόληψη της οικονομικής επιβράδυνσης ως κύριους λόγους για τις μειώσεις.
Η οικονομία παραμένει ανθεκτική
Παρά τις μειώσεις, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει ανθεκτική. Παράλληλα, οι αυξήσεις στις τιμές παραμένουν σε ανοδική τροχιά. Ο δείκτης πληθωρισμού σημείωσε άνοδο στο 2,7% τον Νοέμβριο, από 2,6% τον Οκτώβριο, υποδηλώνοντας αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις των χαμηλών επιτοκίων
Η μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να επενδύσουν και τα νοικοκυριά να αυξήσουν τις δαπάνες τους. Ωστόσο, αυτή η αυξημένη ζήτηση μπορεί να δημιουργήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που οι αξιωματούχοι της Fed παρακολουθούν στενά.
Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος από την κορύφωση του πληθωρισμού μέχρι σήμερα και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί αυτή η πρόοδος ή να αντιστραφεί μερικώς
Προβλέψεις για τα επιτόκια το επόμενο έτος
Η Fed αναθεώρησε τις προβλέψεις της, εκτιμώντας ότι το βασικό επιτόκιο θα μειωθεί στο 3,9% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αντί για 3,4% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αυτή η προσαρμογή αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα στην εξισορρόπηση της οικονομικής στήριξης με τον έλεγχο του πληθωρισμού.
Η απόφαση υπογραμμίζει τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να διατηρηθεί, καθώς η Fed προσπαθεί να διαχειριστεί την ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς να δημιουργήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις.