Η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης: Πλεόνασμα 13,5 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα επιτυγχάνει δημοσιονομικό πλεόνασμα 13,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη για το 2025, με την οικονομία της να αναπτύσσεται ταχύτερα από την ΕΕ.
Δημοσιονομικό πλεόνασμα 13,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα το 2025

Η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 13,5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα FAZ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη πρόβλεψη για το 2025.

Διαβάστε επίσης
γερμανική οικονομία σε στασιμότητα

Μετά βίας θα αναπτυχθεί η γερμανική οικονομία το 2025, σύμφωνα με τη Bundesbank

Ανάπτυξη παρά την ευρωπαϊκή ύφεση

Σε αντίθεση με την ύφεση που παρατηρείται σε άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει «πρόβλημα πολυτέλειας». Τα επιπλέον διαθέσιμα κεφάλαια οδηγούν σε αναθεώρηση του σχεδίου δαπανών προς τα πάνω.

Εικονίδιο Quotes

Το σημαντικό είναι η οικονομική επιτυχία να γίνει πιο έντονα αισθητή στους πολίτες

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αρχικά προέβλεπε πλεόνασμα 6,1 δισ. ευρώ. Το τελικό ποσό, ωστόσο, εκτιμάται στα 13,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό οφείλεται στη συνετή διαχείριση της οικονομίας αλλά και σε άλλους παράγοντες:

  • Η πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω ψηφιοποίησης μείωσε το κενό ΦΠΑ στα 3,2 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια.
  • Η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να αποφέρει έσοδα 5,8 δισ. ευρώ το 2024.
  • Η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών έχει ανακτηθεί, με κολοσσούς όπως Microsoft, Google και Pfizer να έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Αυξήσεις σε μισθούς και μείωση ανεργίας

Παρά τις θετικές επιδόσεις, η οικονομική ανάκαμψη φτάνει σταδιακά στους πολίτες. Προβλέπεται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027, από τα 830 ευρώ σήμερα, καθώς και μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Η ανεργία, που κάποτε ξεπερνούσε το 40%, αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 10% το 2025. Παράλληλα, η Ελλάδα εξυπηρετεί τα δάνειά της, έχοντας αποπληρώσει το χρέος της προς το ΔΝΤ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Μείωση του δημόσιου χρέους

Ο δείκτης δημόσιου χρέους προβλέπεται να μειωθεί στο 147% του ΑΕΠ το 2025, από 164% πριν από δύο χρόνια. Η ελληνική οικονομία φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά, αποκαθιστώντας πλήρως την εμπιστοσύνη των αγορών.