Το 2024: Η χρονιά του σκεπτικισμού για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα

Το 2024 χαρακτηρίστηκε από σκεπτικισμό για την υιοθέτηση τεχνολογιών AI στην Ελλάδα, όπως καταγράφεται στο Digital Transformation in Greece report.
Σκεπτικισμός για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα το 2024

Το 2024 χαρακτηρίστηκε από έντονο σκεπτικισμό γύρω από την υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Digital Transformation in Greece report που παρουσίασε το Found.ation με την υποστήριξη του EIT Digital.

Τεχνολογικές τάσεις και προκλήσεις

Το report αποκάλυψε ότι παρότι η AI θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, υπήρξαν προβληματισμοί σχετικά με το πώς μπορεί να προσφέρει ουσιαστική αξία στην πράξη. Επιπλέον, η Ελλάδα σημείωσε πτώση στο Global Innovation Index καταλαμβάνοντας την 45η θέση μεταξύ 133 χωρών, σε σύγκριση με την 43η θέση το 2023.

Ψηφιακές δεξιότητες και απασχόληση

Το report κατέδειξε ότι μόνο το 52,4% των Ελλήνων διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ποσοστό χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 55,5%. Επιπλέον, οι ειδικοί ICT αποτελούν μόλις το 2,4% του εργατικού δυναμικού, έναντι 4,8% στην ΕΕ.

Ο δρόμος προς το μέλλον περιλαμβάνει μια πιο κριτική προσέγγιση στην υιοθέτηση της τεχνολογίας. Οι εταιρείες πρέπει να κάνουν τη μετάβαση από απλοί ακόλουθοι τάσεων σε οργανισμούς με νοημοσύνη που κατανοούν πότε και πώς να εφαρμόζουν αυτές τις καινοτομίες

Φίλιππος Ζακόπουλος, Managing Partner του Found.ation

Οι προτάσεις για το μέλλον

Το Found.ation πρότεινε στρατηγικές για την υιοθέτηση της AI το 2025:

  • Προσαρμογή των επιχειρήσεων σε «ευφυείς οργανισμούς» που αξιοποιούν τη συνεργασία ανθρώπων και τεχνολογίας.
  • Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων για αποφυγή του φαινομένου «deskilling».
  • Δημιουργία υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος με ευέλικτα μοντέλα εργασίας.

Με την υποστήριξη οργανισμών όπως οι Smart Attica, Eurobank και Worldline, το report περιλαμβάνει σημαντικές αναλύσεις και στρατηγικές για την αναβάθμιση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.