Νέα κονδύλια 132 εκατ. ευρώ για την προώθηση ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων

Το 2025, η ΕΕ επενδύει 132 εκατ. ευρώ για την προώθηση βιώσιμων και υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ και διεθνώς.
Προώθηση ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων το 2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διάθεση 132 εκατ. ευρώ το 2025 για τη συγχρηματοδότηση δράσεων που προωθούν βιώσιμα και υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εσωτερική αγορά και διεθνώς. Το πρόγραμμα εργασίας για την πολιτική προώθησης εγκρίθηκε σήμερα, στοχεύοντας στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για τους γεωργούς και τη βιομηχανία τροφίμων της ΕΕ, ενώ παράλληλα διασφαλίζει τη συνέχιση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων τους.

Οι στόχοι και οι προτεραιότητες της πολιτικής προώθησης

Το πρόγραμμα του 2025 θέτει στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την επισιτιστική ασφάλεια, ευθυγραμμιζόμενο με τις πολιτικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2024-2029. Από τα 132 εκατ. ευρώ:

  • 63,4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για δράσεις προώθησης σε τρίτες χώρες.
  • 58,6 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν εκστρατείες εντός της ΕΕ.

Δέκα χρόνια προώθησης αγροδιατροφικών προϊόντων

Η έγκριση του νέου προγράμματος συμπίπτει με τη δέκατη επέτειο της πολιτικής προώθησης της ΕΕ. Από το 2013, περισσότερες από 600 εκστρατείες προώθησης έχουν συγχρηματοδοτηθεί, ενώ το γνωστό λογότυπο «Enjoy, it’s from Europe» έχει συμβάλει στην ενίσχυση της φήμης των ευρωπαϊκών προϊόντων τόσο στην Ένωση όσο και παγκοσμίως.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, Κριστόφ Χάνσεν, σχολίασε:

«Ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ αποτελεί παγκόσμια εξαγωγική δύναμη. Τα προϊόντα μας και η γαστρονομική μας κληρονομιά είναι γνωστά σ’ ολόκληρο τον κόσμο και δικαίως. Χαίρομαι που μπορούμε να συνεχίσουμε την προώθησή τους την επόμενη χρονιά με προϋπολογισμό 132 εκατ. ευρώ. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το πώς παράγουμε τρόφιμα εδώ, εντός της ΕΕ. Το λογότυπο “Enjoy, it’ s from Europe” είναι δικό μας και πρέπει να διασφαλίσουμε την αναγνώριση και την κατανόησή του σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να πετύχουμε την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής για τους γεωργούς και τους παραγωγούς μας