Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές σχετικά με τη διαχείριση και τη δημοσιοποίηση δεδομένων του προγράμματος έκτακτης αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (ΡΕΡΡ). Από τις 8 Ιανουαρίου 2025, οι αλλαγές αυτές θα περιλαμβάνουν ενισχυμένη διαφάνεια και ευθυγράμμιση με τα πρότυπα που ισχύουν για το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP).
Διακοπή επανεπενδύσεων και νέα δεδομένα
Από την ερχόμενη εβδομάδα, οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ θα σταματήσουν, καθώς οι δραστηριότητες της ΕΚΤ περιορίζονται ενόψει των εορτών. Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης για διακοπή των επανεπενδύσεων στο πρόγραμμα APP, όπως ανακοινώθηκε στα μέσα του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στη διασφάλιση της διαφάνειας και στη βελτίωση της κατανόησης της νομισματικής πολιτικής από το ευρύ κοινό.
Νέα μορφή δημοσιεύσεων από το 2025
Στο πλαίσιο των αλλαγών, η ΕΚΤ θα:
- Δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία για το πρόγραμμα ΡΕΡΡ, αντί για τη διμηνιαία συχνότητα που ίσχυε μέχρι σήμερα.
- Εισάγει ιστορικά μηνιαία στοιχεία από την έναρξη του προγράμματος.
- Συμπεριλάβει τόσο παρελθοντοστρεφή όσο και μελλοντοστρεφή δεδομένα για τις εξοφλήσεις των τίτλων του ΡΕΡΡ.
- Καταργήσει την ανάλυση κατά πρωτογενή και δευτερογενή αγορά για το ΡΕΡΡ, εναρμονίζοντας τις πρακτικές με αυτές του APP.
Η ΕΚΤ τονίζει ότι αυτές οι αλλαγές θα αποτυπωθούν σε επικαιροποιημένες απαντήσεις στις συχνές ερωτήσεις που δημοσιεύονται στον ιστότοπό της.
Ο αντίκτυπος των αλλαγών στο PEPP και το APP
Το ΡΕΡΡ, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2020 ως απάντηση στην πανδημία, έφτασε το ανώτατο όριο των 1,72 τρισεκατομμυρίων ευρώ το 2022. Από τον Ιούλιο του 2023, οι επανεπενδύσεις των ομολόγων μειώθηκαν και πλέον σταματούν εντελώς.
Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο του APP μειώνεται σταδιακά, καθώς δεν επανεπενδύονται τα ποσά από τις λήξεις τίτλων. Οι αλλαγές αυτές αντανακλούν τη σταδιακή προσαρμογή της ΕΚΤ σε μια πολιτική μείωσης της νομισματικής στήριξης.