Η Coca-Cola μειώνει τους περιβαλλοντικούς στόχους: Αντιδράσεις από οργανισμούς

Η Coca-Cola χαλαρώνει τους στόχους της για ανακύκλωση, προκαλώντας κριτική από περιβαλλοντολόγους. Αναλυτικά οι νέες δεσμεύσεις της.
Αντιδράσεις για τις περιβαλλοντικές πολιτικές της Coca-Cola

Η Coca-Cola βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής από περιβαλλοντολόγους και οργανισμούς, μετά την απόφαση της να μειώσει τους στόχους για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών που παράγει. Η εταιρεία, που παράγει δεκάδες δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια ετησίως, ανακοίνωσε νέους, χαμηλότερους στόχους που θεωρούνται απογοητευτικοί για το περιβάλλον.

Νέοι στόχοι ανακύκλωσης και χρήση ανακυκλωμένων υλικών

Η Coca-Cola ανακοίνωσε ότι στοχεύει να χρησιμοποιήσει 35%-40% ανακυκλωμένο υλικό στις πρωτογενείς συσκευασίες της έως το 2035, μειώνοντας τον προηγούμενο στόχο για τουλάχιστον 50% έως το 2030. Παράλληλα, υποβάθμισε τον στόχο συλλογής και ανακύκλωσης φιαλών και κουτιών, δεσμευόμενη πλέον να συμβάλει στη συλλογή του 70%-75% αυτών των υλικών έως το 2035, έναντι του αρχικού στόχου για 100% συλλογή μέχρι το 2030.

Αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανισμών

Οι αλλαγές αυτές έχουν προκαλέσει απογοήτευση. «Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι», δήλωσε η Kelly McBee, διευθύντρια κυκλικής οικονομίας στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό As You Sow, σημειώνοντας ότι οι νέοι στόχοι είναι «καταστροφικοί». Αντίστοιχα, ο Matt Littlejohn από την Oceana χαρακτήρισε την πολιτική της εταιρείας «ανεύθυνη», προσθέτοντας ότι περισσότερα πλαστικά θα καταλήξουν στις θάλασσες και στους υδάτινους δρόμους.

Διεθνές πλαίσιο και πίεση

Η αναδίπλωση της Coca-Cola έρχεται σε μια περίοδο όπου παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης συναντούν εμπόδια. Οι συνομιλίες για μια δεσμευτική συνθήκη του ΟΗΕ σχετικά με την πλαστική ρύπανση απέτυχαν πρόσφατα στη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με την εταιρεία, μόνο το 2023, παρήχθησαν 137 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια, γεγονός που υπογραμμίζει το μέγεθος της πρόκλησης.

Απόσυρση άλλων δεσμεύσεων

Η εταιρεία απέσυρε επίσης τη δέσμευση της για προμήθεια γεωργικών συστατικών σύμφωνα με τις Αρχές Βιώσιμης Γεωργίας, ενώ για τις εκπομπές ρύπων η Coca-Cola επανέφερε τον στόχο της σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές της έως το 2035, ακολουθώντας πλέον το σενάριο συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C.

Οι κινήσεις της Coca-Cola, ωστόσο, θεωρούνται από πολλούς ως ένδειξη αποφυγής ανάληψης της απαραίτητης ευθύνης σε μια κρίσιμη εποχή για το περιβάλλον.