Η Pierre Cardin και η πρώην μεγαλύτερη δικαιοδόχος της, Ahlers, κατηγορούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο εταιρείες κατηγορούνται για περιορισμό των διασυνοριακών πωλήσεων ειδών ένδυσης με το σήμα Pierre Cardin, πρακτική που θεωρήθηκε ότι υπονομεύει την ενιαία αγορά.
Κατηγορίες για αντιανταγωνιστικές πρακτικές
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως μεταξύ 2008 και 2021, η Pierre Cardin και η Ahlers προχώρησαν σε αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές. Αυτές οι ενέργειες στόχευαν στη διασφάλιση της «απόλυτης εδαφικής προστασίας» της Ahlers, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό και κατακερματίζοντας την ενιαία αγορά.
Υπογράμμισε επίσης πως τέτοιες πρακτικές εμποδίζουν τους καταναλωτές να επωφεληθούν από καλύτερες τιμές και περισσότερες επιλογές στην ενιαία αγορά.
Η απάντηση της Pierre Cardin
Ο γαλλικός οίκος μόδας απάντησε πως μελετά πιθανούς τρόπους προσφυγής. Δήλωσε ότι:
«Η διαφωνία προέκυψε από παλιές πρακτικές».
Επιπλέον, τόνισε πως οι συμβάσεις αδειοδότησης έχουν τροποποιηθεί, διασφαλίζοντας πλέον πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ. Σημειώθηκε επίσης ότι η Ahlers δεν αποτελεί πλέον δικαιοδόχο της Pierre Cardin.
Παρόμοιες υποθέσεις στην ΕΕ
Η υπόθεση Pierre Cardin εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των εδαφικών περιορισμών εφοδιασμού. Πρόσφατα, επιβλήθηκε πρόστιμο στον αμερικανικό κολοσσό Mondelēz για παρόμοιες πρακτικές που περιορίζουν τις πωλήσεις μεταξύ κρατών-μελών.
Οι περιορισμοί αυτοί, σύμφωνα με την EuroCommerce, κοστίζουν στους καταναλωτές περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η πρακτική αναγκάζει τα σούπερ μάρκετ να αγοράζουν επώνυμα προϊόντα από προμηθευτές της ίδιας χώρας, ακόμη κι αν αυτά είναι ακριβότερα σε σύγκριση με γειτονικές αγορές.
Πίεση για αυστηρότερη νομοθεσία
Η πίεση για αυστηρότερη νομοθεσία ενισχύεται. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας, Dirk Beljaarts, δήλωσε: «Τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι απίστευτα φθηνά στη Γερμανία, ενώ λίγα μέτρα πέρα από τα ολλανδικά σύνορα είναι 30-40% ακριβότερα».
Οι υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα σε πρόσφατη συνάντηση, ενώ ο επίτροπος εμπορίου Valdis Dombrovskis υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει αυτούς τους μη ρυθμιστικούς φραγμούς που περιορίζουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Η ΕΕ επιδιώκει τη βελτίωση της ενιαίας αγοράς για τους 450 εκατομμύρια πολίτες της, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.