Η Deoleo, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι η πολυετής κρίση στις τιμές ελαιολάδου πλησιάζει στο τέλος της. Με τις συνθήκες να ευνοούν πλέον τις συγκομιδές, οι τιμές του «υγρού χρυσού» αναμένεται να μειωθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, σχεδόν κατά το ήμισυ.
Επιδράσεις από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και την ξηρασία
Η παρατεταμένη ξηρασία στη νότια Ευρώπη τα τελευταία χρόνια προκάλεσε σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις της ελαιοκαλλιέργειας, οδηγώντας σε ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών. Το φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα την αναστάτωση των αγορών, αυξάνοντας τους φόβους για επισιτιστική ανασφάλεια και προκαλώντας ακόμη και περιστατικά εγκληματικότητας σε ισπανικά σούπερ μάρκετ.
Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει. Οι εκτιμήσεις για τη συγκομιδή 2024-2025 προβλέπουν σημαντική βελτίωση, κυρίως σε χώρες-κλειδιά όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τυνησία. Η Deoleo εκτιμά ότι η παραγωγή θα αρχίσει να αυξάνεται, μειώνοντας την ένταση στις τιμές και οδηγώντας σταδιακά σε εξομάλυνση.
Η κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά υπάρχουν θετικές ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς», δήλωσε ο Μιγκέλ Έιντζελ Γκουσμάν, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo. «Αν οι συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές, οι τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025.
Πτώση τιμών και προοπτικές για το 2025
Σύμφωνα με δεδομένα από την Expana, η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία έπεσε στα 6 ευρώ ανά κιλό τον Νοέμβριο, σημειώνοντας μείωση 19% σε μηνιαία βάση και 35% σε σχέση με τα 9,2 ευρώ του Ιανουαρίου. Η Ισπανία, που παράγει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου ελαιολάδου, αποτελεί βαρόμετρο για τις παγκόσμιες τιμές.
Ο Γκουσμάν εκτιμά ότι οι τιμές μπορούν να φτάσουν στα 5 ευρώ ανά λίτρο, εφόσον συνεχιστούν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και οι αυξημένες αποδόσεις. Η τιμή αυτή θεωρείται «λογική» για μια αγορά που προσπαθεί να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνοντας την αστάθεια που επικρατούσε.
Αναγκαίες αλλαγές στον κλάδο
Η Deoleo υπογραμμίζει την ανάγκη βαθιάς μεταμόρφωσης του κλάδου, για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως οι κλιματικές αλλαγές και η μεταβλητότητα της αγοράς. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της παραγωγής και η σταθερότητα των τιμών, αποφεύγοντας μελλοντικές κρίσεις που πλήττουν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές.