Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Resume Builder, τέσσερις στις δέκα εταιρείες παραδέχονται ότι έχουν δημοσιεύσει ψεύτικες αγγελίες για θέσεις εργασίας μέσα στο τρέχον έτος. Ειδικότερα, οι ψεύτικες αυτές αγγελίες αναφέρονται σε καταχωρίσεις για ρόλους για τους οποίους η εταιρεία δεν προτίθεται να προσλάβει άμεσα προσωπικό, αλλά τις χρησιμοποιεί για τη συλλογή βιογραφικών ή άλλους στρατηγικούς λόγους. Περίπου τρεις στις δέκα εταιρείες παραδέχονται ότι αυτή τη στιγμή διαφημίζουν θέσεις που δεν είναι πραγματικές.
Η πρακτική αυτή, αν και αμφιλεγόμενη, δεν είναι καινούργια, σύμφωνα με τη Stacie Haller, επικεφαλής σύμβουλο σταδιοδρομίας στο Resume Builder. Η Haller εξηγεί ότι πολλές εταιρείες θέλουν να διατηρούν ένα ενεργό αρχείο υποψηφίων για μελλοντικές ανάγκες, και για αυτό δημοσιεύουν αγγελίες ακόμα και αν δεν υπάρχουν άμεσα ανοιχτές θέσεις. Αν και οι περισσότερες εταιρείες που καταφεύγουν σε αυτή την πρακτική υποστηρίζουν ότι επικοινωνούν με τους υποψηφίους και ενδεχομένως τους καλούν για συνέντευξη, η πρακτική αυτή κρίνεται ηθικά αμφισβητούμενη από πολλούς ειδικούς.
Η ανάρτηση ψεύτικων αγγελιών ενισχύει την εικόνα της εταιρείας και δίνει την εντύπωση ότι η εταιρεία αναπτύσσεται
Κάποιοι πιστεύουν επίσης ότι ενισχύει το ηθικό των υπαλλήλων, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η εταιρεία είναι ενεργή και αναζητά συνεχώς νέα ταλέντα.
Ωστόσο, η Haller τονίζει ότι αυτή η πρακτική διαβρώνει την εμπιστοσύνη στο τοπίο των προσλήψεων και μπορεί να προκαλέσει έντονη απογοήτευση στους αναζητούντες εργασία. Παρά τις αρνητικές συνέπειες, υπάρχει μια θετική πλευρά: οι υποψήφιοι που υποβάλλουν τα στοιχεία τους σε τέτοιες αγγελίες, πολλές φορές μπορεί να βρεθούν μπροστά σε πραγματικές ευκαιρίες στο μέλλον, εφόσον η εταιρεία χρειαστεί να προσλάβει προσωπικό.