Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στην ανασύσταση της Ομάδας Εργασίας με στόχο τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου για την αγορά κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών νομισμάτων. Η αναβίωση της επιτροπής, μόλις τρεις μήνες μετά τη διάλυση της προηγούμενης, στοχεύει στη ρύθμιση της λειτουργίας της αγοράς αυτής και την κάλυψη των φορολογικών της αναγκών.
Αποτέλεσμα των νέων συνθηκών στην αγορά κρυπτονομισμάτων
Η αναζωπύρωση της αγοράς, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την απουσία ρυθμιστικού πλαισίου, καθιστά απαραίτητη την εγκαθίδρυση ενός σαφούς πλαισίου λειτουργίας και ελέγχου. Η ανεξέλεγκτη διακίνηση κεφαλαίων και οι αφορολόγητες αποδόσεις των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, που παραμένουν εκτός φορολογικών δηλώσεων, καταδεικνύουν την ανάγκη για νομοθετική παρέμβαση.
Βασικός άξονας των προσπαθειών της επιτροπής είναι η φορολόγηση των κερδών από την υπεραξία των κρυπτονομισμάτων. Το επικρατέστερο σενάριο αφορά την επιβολή φόρου 15% στις αποδόσεις από τις πωλήσεις τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της αγοράς στις φορολογικές υποχρεώσεις.
Διεθνής συνεργασία και ανάπτυξη τεχνογνωσίας
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συνεργάζεται με φορολογικές αρχές άλλων χωρών, ειδικά με την αμερικανική IRS (εφορία των ΗΠΑ), για την ανάπτυξη μηχανισμών που διευκολύνουν τον εντοπισμό των ψηφιακών κερδών και αποτρέπουν τη φοροδιαφυγή. Το γεγονός ότι η αμερικανική φορολογική αρχή διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία στην παρακολούθηση συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, αναμένεται να βοηθήσει την ΑΑΔΕ να εφαρμόσει παρόμοια συστήματα για την ανίχνευση ψηφιακών πορτοφολιών, εκπαιδεύοντας παράλληλα το προσωπικό της για την καλύτερη παρακολούθηση του τομέα.
Η απόφαση για τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και προβλέπει τη σύσταση ομάδας που θα συνεδριάζει σε τακτική βάση με αντικείμενο τη διαμόρφωση πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων.
Τριπλός άξονας για τη ρύθμιση της αγοράς
Το νέο θεσμικό πλαίσιο, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα διαμορφωθεί γύρω από τρεις βασικούς άξονες:
- Ανάπτυξη κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
- Φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων ως επενδυτικών στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
- Έλεγχος και καταπολέμηση της χρήσης κρυπτονομισμάτων για παράνομες δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα αναμένεται να ενσωματώσει τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, οι οποίες θέτουν κανόνες προστασίας των καταναλωτών και ορίζουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Δέσμευση στο πλαίσιο αναφοράς του ΟΟΣΑ
Η Ελλάδα εντάσσεται στις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν στο Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ, το οποίο προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κρυπτονομίσματα. Το CARF αποτελεί επέκταση του ισχύοντος συστήματος αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2027.