Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα

Η ζήτηση για ποιοτική ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα προσελκύει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από πολυεθνικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
Επενδυτές και funds επενδύουν στην ελληνική ιδιωτική εκπαίδευση

Η αυξημένη ζήτηση για υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικές υπηρεσίες και οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές που διευκολύνουν τη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα έχουν ενισχύσει το ενδιαφέρον επενδυτικών φορέων και funds. Ολοένα και περισσότεροι μεγάλοι πολυεθνικοί οργανισμοί που ειδικεύονται στην εκπαίδευση, όπως η Cognita και η Inspired, προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις, αποκτώντας πλειοψηφικά πακέτα σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτήρια, μεταξύ των οποίων τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και η Σχολή Μωραΐτη.

Η τάση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στις σχολικές μονάδες της Αθήνας, αλλά αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπου υπάρχουν μικρότερα ιδιωτικά σχολεία που δεν διαθέτουν την απαραίτητη κλίμακα για οργανική ανάπτυξη.

Πολλά ιδιωτικά σχολεία αναζητούν συνεργασίες και χρηματοδότηση για να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους και να επεκτείνουν τα προγράμματα εκπαίδευσής τους. Ένα παράδειγμα αποτελεί το σχέδιο των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα για ίδρυση νέου σχολείου στο Ελληνικό, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε και συμφωνία για ανάπτυξη ιδιωτικού σχολείου στην ίδια περιοχή σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Γιώργο Προκοπίου και τη Lamda Development.

Μη κερδοσκοπικοί και κερδοσκοπικοί φορείς

Σε αντίθεση με τους κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κορυφαία ιδιωτικά σχολεία όπως το Κολλέγιο Αθηνών – Ψυχικού παραμένουν μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, διατηρώντας τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται μέσω δωρεών. Η ιδιότητά τους αυτή τους εξαιρεί από τις τάσεις της αγοράς, που ευνοούν εξαγορές και επενδύσεις για οργανωτική και οικονομική ανάπτυξη.

Τα δίδακτρα

Σύμφωνα με δηλώσεις επενδυτικών στελεχών, δεν προβλέπονται άμεσες αυξήσεις στα δίδακτρα για τα προγράμματα του γενικού λυκείου. Ωστόσο, η προοπτική αύξησης των διδάκτρων θα αξιολογείται με βάση παράγοντες όπως ο πληθωρισμός και οι συνθήκες της αγοράς. Το ετήσιο κόστος φοίτησης στα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία σήμερα κυμαίνεται από 6.000 έως 18.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται πως μακροπρόθεσμα το κόστος θα σταθεροποιηθεί στα 12.000 με 14.000 ευρώ.

Οι επενδύσεις στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης αναμένεται να φέρουν οικονομίες κλίμακας και να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας παράλληλα σταθερότητα και συνέπεια στην εκπαιδευτική εμπειρία.

Επενδυτικό ενδιαφέρον και ο στόχος της διεθνοποίησης

Οι ιδιωτικοί φορείς δευτεροβάθμιας και ανώτατης εκπαίδευσης εξετάζουν, επίσης, τη συνεργασία με διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, όπως το Université de Paris (Σορβόννη), για την παροχή πτυχίων αναγνωρισμένων και ανταγωνιστικών σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, η αύξηση στη ζήτηση για το International Baccalaureate (ΙΒ) υπογραμμίζει τη σημασία της ιδιωτικής εκπαίδευσης ως διαβατήριο για πανεπιστημιακές σπουδές στο εξωτερικό, κάνοντας την επένδυση σε ιδιωτικά σχολεία ιδιαίτερα ελκυστική.

Η ελληνική εκπαιδευτική αγορά προσφέρει ένα υποσχόμενο πεδίο για ξένους επενδυτές που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις νέες ευκαιρίες που διανοίγονται. Με την εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών, η αγορά δείχνει έτοιμη για ένα νέο κύμα επενδύσεων που θα καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, κυρίως μέσω αναβάθμισης των υπηρεσιών και επέκτασης των θέσεων για μαθητές.