Σήμερα, 7 Νοεμβρίου 2024, αναμένεται νέα μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά 0,25%, έπειτα από την αρχική κίνηση του Σεπτεμβρίου που σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης με μείωση 0,5%. Το κεντρικό ερώτημα, ωστόσο, παραμένει το πόσες ακόμη μειώσεις θα χρειαστούν για να διατηρηθεί η ισορροπία στην αγορά εργασίας, χωρίς να ανακόψει την πτωτική πορεία του πληθωρισμού.
Προς παρακολούθηση οι δηλώσεις του Powell
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην καθιερωμένη δήλωση του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, για να αξιολογήσουν εάν υπάρχει ενδεχόμενο για επιπλέον μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της Fed, πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω απόφαση, θα εξετάσουν τέσσερα βασικά ερωτήματα, που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα στη νομισματική πολιτική.
Πώς οι εκλογές θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική;
Η κεντρική τράπεζα δεν θα αποκλίνει από το πλάνο της εκτός εάν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές λόγω του εκλογικού αποτελέσματος που θα επηρεάσουν την οικονομία και τον πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι είναι πιθανό να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους εάν οι πολιτικές του Donald Trump τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, είτε αυτές αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις και δασμούς, είτε το μεταναστευτικό ζήτημα.
Πόσο επηρεάζεται η αγορά εργασίας;
Κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η ανεργία είχε αυξηθεί στο 4,3% από το 3,7% στις αρχές του έτους, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία για το ενδεχόμενο καθυστερημένων μέτρων από τη Fed. Με βάση τον εμπειρικό κανόνα, η άνοδος της ανεργίας τείνει να επιδεινώνεται προοδευτικά, ωστόσο, η εικόνα αυτή φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί. Ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε στο 4,1% τον Σεπτέμβριο και παρέμεινε σταθερός τον Οκτώβριο. Η Fed παραμένει προσεκτική, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική αβεβαιότητα που απορρέει από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι απεργίες και οι καιρικές συνθήκες.
Η πορεία του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός υποχωρεί σύμφωνα με τον βασικό δείκτη που παρακολουθεί η Fed, με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται στο 2,1% και τον δομικό στο 2,7%. Η πτώση του δομικού πληθωρισμού επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων, αλλά οποιαδήποτε ενδείξεις επίμονου πληθωρισμού θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τον ρυθμό αυτής της πολιτικής.
Η Fed επιδιώκει να φέρει τα επιτόκια σε ένα «φυσιολογικό» επίπεδο, μετά από δύο χρόνια αυξημένου κόστους δανεισμού. Πριν την οικονομική κρίση του 2008-2009, το «ουδέτερο» επιτόκιο βρισκόταν κοντά στο 4%, ωστόσο, μετά από χρόνια αργής ανάκαμψης, οι εκτιμήσεις μειώθηκαν περίπου στο 2%. Κατά τον Powell, η επιστροφή σε τέτοιο χαμηλό επίπεδο δεν αναμένεται σύντομα, αλλά η συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων θα κάνει το ερώτημα αυτό ολοένα και πιο πιεστικό.
Η διαχείριση των επιτοκίων από τη Fed παραμένει κρίσιμη για τη σταθερότητα της οικονομίας, ενώ οι επόμενες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη αυτών των τεσσάρων παραμέτρων.