Οι γιατροί της Αττικής σε κινητοποίηση για τις νέες εφημερίες

Οι αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων Αττικής προκαλούν κενά και αντιδράσεις των γιατρών για το νέο σύστημα.
Αντιδράσεις νοσοκομειακών γιατρών για το νέο εφημεριακό σύστημα στην Αττική

Σημαντικές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει μεταξύ των γιατρών και του προσωπικού των νοσοκομείων στην Αττική μετά την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων στις εφημερίες. Από την 1η Νοεμβρίου, η αναδιάταξη των ομάδων εφημέρευσης δημιουργεί κενά και σοβαρά προβλήματα, ενώ εντείνεται η επιβάρυνση των πνευμονολογικών κλινικών και της πρωινής εφημερίας στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Νέα διάρθρωση των ομάδων εφημέρευσης

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, κάθε μία με καθορισμένα νοσοκομεία για γενική εφημερία. Τα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Τζάνειο» και «Σωτηρία» αποτελούν την πρώτη ομάδα, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει τον «Ευαγγελισμό», το «Αττικόν» και το «Ασκληπιείο». Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει τον «Ερυθρό Σταυρό» και το νοσοκομείο «Νίκαιας», ενώ η τέταρτη ομάδα καλύπτεται από το «Λαϊκό», το ΚΑΤ και το «Θριάσιο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, η τέταρτη ομάδα παρουσιάζει σοβαρά κενά, καθώς το νοσοκομείο «Λαϊκό» δεν δέχεται περιστατικά τραύματος. Όπως εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, σε περίπτωση ατυχήματος στην περιοχή της Πειραιώς ή της Ιεράς Οδού, το ΕΚΑΒ θα χρειαστεί να μεταφέρει τους τραυματίες σε μακρινές αποστάσεις, είτε στο ΚΑΤ είτε στο Θριάσιο, επιβαρύνοντας σημαντικά τους χρόνους ανταπόκρισης.

Ενίσχυση της πίεσης στις πρωινές εφημερίες

Η νέα ρύθμιση εισάγει, επίσης, μια διαρκή επιβάρυνση στην πρωινή εφημερία των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ, που καλούνται να καλύπτουν σχεδόν συνεχόμενες εφημερίες. Κάθε τέσσερις ημέρες, τα νοσοκομεία εφημερεύουν για 24 ώρες από τις 2:30 μ.μ. μέχρι τις 8 π.μ. της επόμενης ημέρας, ενώ σε ορισμένες μέρες καλούνται να εφημερεύουν το πρωί, από τις 8 π.μ. έως τις 2:30 μ.μ., προσθέτοντας μια επιπλέον βάρδια σε ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα.

Η Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του «Λαϊκού» σημειώνει πως η νέα διάρθρωση, που εφαρμόστηκε χωρίς επαρκή διαβούλευση, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο καλείται σε κάθε κύκλο τεσσάρων ημερών να εφημερεύει επί δύο συνεχόμενα πρωινά και να αναλαμβάνει την επείγουσα κάλυψη περιστατικών, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια ανασυγκρότησης των υπηρεσιών του.

Συνεχείς εισαγωγές και επιστροφή στα ράντζα

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι το νέο σύστημα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή εισροή περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και τη δραματική αύξηση των περιστατικών που απαιτούν εισαγωγή, τα οποία καταλήγουν σε ράντζα λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών. Η Επιτροπή του «Λαϊκού» αναφέρει ότι στην πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέας εφημερίας, μόνο η παθολογική κλινική υποδέχτηκε 30 επείγοντα περιστατικά, πραγματοποιώντας 10 εισαγωγές, γεμίζοντας όλες τις διαθέσιμες κλίνες.

Αυξημένο βάρος στις πνευμονολογικές κλινικές

Στα νοσοκομεία που διαθέτουν πνευμονολογικές κλινικές, όπως το «Σωτηρία» και το νοσοκομείο Νίκαιας, η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Στο «Σωτηρία», οι κλινικές αυτές αναλαμβάνουν γενική εφημερία τουλάχιστον τις μισές ημέρες κάθε μήνα, προκαλώντας υπερφόρτωση του προσωπικού και του συστήματος. Στο νοσοκομείο Νίκαιας, αντίστοιχα, η πνευμονολογική κλινική πλέον εφημερεύει για 24 ώρες, αντί για τις 12 ώρες που ίσχυε λόγω έλλειψης προσωπικού, γεγονός που αυξάνει την κόπωση των εργαζομένων.

Δυναμικές αλλαγές από το Υπουργείο Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του προχωρά σε μια σταδιακή εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας των ΤΕΠ και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, η προσαρμογή του συστήματος θα είναι δυναμική, επιτρέποντας προσαρμογές όπου κριθεί απαραίτητο, με στόχο σε έναν χρόνο να έχει βελτιωθεί σημαντικά η διαχείριση των εφημεριών.