Προχωρά η χρηματοδότηση 1,1 δισ. ευρώ για την αποθήκη CO₂ της Enearth στον Πρίνο

Η Enearth καταθέτει αίτηση 1,1 δισ. ευρώ για υπόγεια αποθήκη CO₂ στον Πρίνο, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.
Υπόγεια αποθήκη CO₂ στον Πρίνο: Βήματα προς την υλοποίηση

Η Enearth, θυγατρική της Energean, έχει προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη υπόγειας αποθήκης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο. Η εταιρεία, η οποία είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του έργου, εξασφάλισε πρόσφατα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιχορήγηση 150 εκατ. ευρώ μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Τα κεφάλαια αυτά καλύπτουν εν μέρει την κατασκευή τόσο των χερσαίων όσο και των υπεράκτιων υποδομών που θα υποστηρίξουν την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Α’ φάση: Κατασκευή αποθήκης 1 εκατ. τόνων

Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την κατασκευή αποθήκης δυναμικότητας 1 εκατομμυρίου τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Στο επόμενο στάδιο, η Enearth στοχεύει να αυξήσει τη χωρητικότητα στις 3 εκατομμύρια τόνους ανά έτος, για το οποίο έχει ήδη υποβάλει αίτηση για πρόσθετη χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος Connecting Europe Facility.

Περιβαλλοντική συνεισφορά και συνεργασίες

Η αποθήκη θα δέχεται διοξείδιο του άνθρακα από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, επιτυγχάνοντας διπλό στόχο: προστασία του περιβάλλοντος και μείωση κόστους συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η Enearth έχει ήδη υπογράψει δέκα μη δεσμευτικά μνημόνια κατανόησης με βιομηχανίες υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, διασφαλίζοντας τη μεταφορά του αερίου σε συμπιεσμένη μορφή αρχικά με φορτηγά και με πλοία σε υγρή μορφή κατά τη δεύτερη φάση.

Προγραμματισμός και αδειοδοτήσεις

Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του έργου περιλαμβάνουν την έκδοση αδειών αποθήκευσης το 2025, αδειών λειτουργίας το 2026, καθώς και την έγκριση σχετικού κανονισμού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιπλέον, θα διεξαχθεί market test και θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση τόσο από τις συνεργαζόμενες βιομηχανίες όσο και από την Enearth. Προσεχώς θα διεξαχθεί δημόσια διαβούλευση για την περιβαλλοντική μελέτη του έργου.

Μακροπρόθεσμα οφέλη για την περιοχή της Καβάλας

Εκτός από την περιβαλλοντική συνεισφορά, το έργο στον Πρίνο προβλέπεται να ενισχύσει τη βιομηχανική δραστηριότητα και την απασχόληση στην περιοχή της Καβάλας για τουλάχιστον 20 χρόνια, παρέχοντας νέες εκπαιδευτικές και εργασιακές ευκαιρίες στους νέους. Η Enearth, πέρα από το βασικό έργο, συμμετέχει και σε δύο ευρωπαϊκά πιλοτικά προγράμματα αποθήκευσης CO₂ σε συνεργασία με τον όμιλο Τιτάν και την Elpedison.