Η ΕΕ επιβάλλει επιπλέον δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα – Έναρξη εμπορικής διένεξης

Νέοι δασμοί έως 35% από την ΕΕ σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Το Πεκίνο απαντά με έρευνες αντιντάμπινγκ σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
Η Ευρώπη αυξάνει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα, παρά την αντίδραση της Γερμανίας και άλλων χωρών. Η απόφαση, η οποία θα ισχύσει για τα επόμενα πέντε χρόνια, ανεβάζει τους δασμούς έως το 35%, στοχεύοντας στην προστασία της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας από αυτό που η ΕΕ χαρακτηρίζει ως «αθέμιτο ανταγωνισμό» από τις κινεζικές εταιρείες.

Ευρωπαϊκές ανησυχίες για τον αθέμιτο ανταγωνισμό

Οι κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων έχουν επωφεληθεί σημαντικά από κρατικές επιδοτήσεις, κάτι που, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει μέσω της απόφασης αυτής να προστατεύσει όχι μόνο την τοπική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και τις εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από αυτήν. Το μερίδιο των κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε ραγδαία άνοδο, φτάνοντας το 14% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, από μόλις 2% το 2020, στοιχείο που ενισχύει τις ανησυχίες για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Εικονίδιο Quotes

Εκτιμάμε τον ανταγωνισμό, όμως αυτός πρέπει να είναι βασισμένος σε ισότιμους όρους

Βάλντις Ντομπρόβσκις, Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου

Αντίθετες φωνές και διαβουλεύσεις

Η Γερμανία, μαζί με Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Μάλτα, καταψήφισε την πρόταση της Κομισιόν, εκφράζοντας φόβους για τις επιπτώσεις ενός πιθανού εμπορικού πολέμου με την Κίνα. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των κρατών-μελών, με επικεφαλής τη Γαλλία και την Ιταλία, στηρίζει την απόφαση για αυστηρότερη στάση απέναντι στην Κίνα.

Η Γερμανική Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA) προειδοποίησε ότι η κίνηση της ΕΕ ενδέχεται να προκαλέσει εμπορικές εντάσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές πιέσεις και εξετάζει το κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Ντομπρόβσκις να εξεύρει μια διπλωματική λύση μέσω διαπραγματεύσεων με τον Κινέζο ομόλογό του, οι διαπραγματεύσεις δεν απέφεραν καρπούς. Πάντως, οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις συνομιλίες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής των δασμών, αν βρεθεί κοινός τόπος για την επίλυση του ζητήματος.

Απειλές για κινεζικά αντίποινα

Το Πεκίνο έχει αντιδράσει έντονα στις ευρωπαϊκές ενέργειες, κατηγορώντας την ΕΕ για προστατευτισμό και απειλώντας με αντίποινα που περιλαμβάνουν την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως το χοιρινό, τα γαλακτοκομικά και τα οινοπνευματώδη. Η Ένωση Κονιάκ στη Γαλλία εξέφρασε ήδη ανησυχίες, καθώς βλέπει τις εξαγωγές της να επηρεάζονται από τις σινοευρωπαϊκές εμπορικές εντάσεις.

Διαφορετικές στρατηγικές από ΕΕ και ΗΠΑ

Αν και οι δασμοί της ΕΕ είναι αυξημένοι, η προσέγγιση της Ευρώπης είναι αρκετά πιο ήπια σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει τους αμερικανικούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο 100%, σε μια προσπάθεια προστασίας της εγχώριας βιομηχανίας. Στην ΕΕ, τα πρόσθετα τέλη κυμαίνονται ανάλογα με την κινεζική εταιρεία και το επίπεδο των επιδοτήσεων που δέχεται από το κράτος, με την επιβάρυνση να φτάνει το 35% για μη συνεργαζόμενες εταιρείες όπως η SAIC.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει την αυξανόμενη ανησυχία της Ευρώπης για τις κινεζικές επιχειρηματικές πρακτικές σε στρατηγικούς τομείς, από την αυτοκινητοβιομηχανία έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και εντάσσεται στις ευρύτερες εντάσεις της Δύσης με την Κίνα. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι τα ευρωπαϊκά μέτρα τηρούν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και διαφοροποιούνται αισθητά από τις «πολιτικές» αποφάσεις της Ουάσιγκτον.