Ταμείο Καινοτομίας: Τρεις ελληνικές καινοτομίες για βιώσιμη ενέργεια

Το Ταμείο Καινοτομίας ΕΕ χρηματοδοτεί τρία ελληνικά έργα καθαρής ενέργειας και μείωσης ρύπων για το 2024.
Ελληνικά έργα καθαρής ενέργειας με στήριξη από το Ταμείο Καινοτομίας ΕΕ

Το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Innovation Fund), ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά εργαλεία παγκοσμίως για καινοτόμες τεχνολογίες μείωσης εκπομπών άνθρακα, ενισχύει φέτος τρία έργα από την Ελλάδα. Η χρηματοδότηση του ταμείου προέρχεται από έσοδα του συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS), όπου οι εταιρείες καταβάλλουν τέλη για τις εκπομπές που παράγουν. Το 2024, εγκρίθηκαν συνολικά 85 έργα από 18 χώρες, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη τεχνολογιών που συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση των ρύπων.

Οι ελληνικές εταιρείες που ξεχώρισαν

Τρεις ελληνικές εταιρείες κατάφεραν να διακριθούν και να λάβουν χρηματοδότηση για τις καινοτομίες τους:

  • ELVAL

    Το έργο RAD4AL στοχεύει στην εγκατάσταση γραμμής επίστρωσης σπειρών σκλήρυνσης σε νέα μονάδα της Elval Colour. Η τεχνολογία που θα εφαρμοστεί αφορά στη σκλήρυνση αλουμινίου με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) και δέσμης ηλεκτρονίων (Ebeam), ανοίγοντας νέες δυνατότητες για τη βιομηχανία αλουμινίου.

  • Sunlight

    Το έργο LiTH.OS CELL αναπτύσσει δραστηριότητες λιθίου που θα υποστηρίζουν την ενεργειακή αποθήκευση και τις μεταφορές. Με τη δημιουργία ειδικών κυψελών μπαταρίας, η Sunlight ενισχύει την ελληνική παρουσία σε αυτή την αγορά, ιδιαίτερα στον τομέα των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (ESS)

  • Advent

    Το έργο Rhyno επικεντρώνεται στη χρήση κυψελών καυσίμου με υψηλής θερμοκρασίας μεμβράνη ηλεκτρολύτη (HTPEM) και συστημάτων ανταλλαγής πρωτονίων (PEM) για την παραγωγή υδρογόνου. Η Advent προάγει τη χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου και ανοίγει το δρόμο για πιο καθαρές τεχνολογίες στην παραγωγή ενέργειας

Η διαδικασία επιλογής για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Καινοτομίας είναι ανταγωνιστική. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, οι αιτήσεις υπερκάλυψαν τον διαθέσιμο προϋπολογισμό κατά έξι φορές, γεγονός που αποδεικνύει την αυξημένη ζήτηση για στήριξη καινοτόμων έργων χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Το Ταμείο Καινοτομίας δημιουργεί νέες ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ η αυξημένη ζήτηση αποδεικνύει τη σημασία της χρηματοδότησης για το μέλλον των καθαρών τεχνολογιών στην Ευρώπη

«Προίκα» 40 δισ. ευρώ για την καθαρή ενέργεια

Το Ταμείο Καινοτομίας διαθέτει σημαντικούς πόρους από την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα, η οποία ανέρχεται στα 75 ευρώ ανά τόνο CO2. Οι πόροι αναμένεται να φθάσουν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2020 έως το 2030 για τη στήριξη καινοτόμων έργων, μέσω πωλήσεων δικαιωμάτων που ακολουθούν ένα προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα.

Επιπλέον, το Ταμείο έχει ήδη στηρίξει ελληνικά έργα όπως:

  • Το έργο Ήφαιστος της ΤΙΤΑΝ για δέσμευση CO2 και παραγωγή τσιμέντου χωρίς εκπομπές.
  • Το έργο Sunbrewed της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με εγκατάσταση ηλιακού συστήματος παραγωγής ενέργειας.
  • Το έργο IRIS της Motor Oil για παραγωγή υδρογόνου και μεθανόλης με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα.
  • Το έργο Όλυμπος της ΗΡΑΚΛΗΣ για μερική δέσμευση CO2 με τεχνολογία οξυγόνου.

Η χρηματοδότηση του Ταμείου Καινοτομίας επιτρέπει στις ελληνικές εταιρείες να επενδύουν στην πράσινη ανάπτυξη και να καινοτομούν προς την κατεύθυνση μηδενικών εκπομπών ρύπων, επιταχύνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και «καθαρό» μέλλον στην Ελλάδα.