Αναπόφευκτη η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία

Περιφερειακές εκλογές σε Σαξονία και Θουριγγία: Το ακροδεξιό AfD απειλεί την πολιτική σταθερότητα με την αναμενόμενη άνοδό του.
Γερμανία ακροδεξιά

Οι ψηφοφόροι στα γερμανικά κρατίδια της Σαξονίας και της Θουριγγίας προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να συμμετάσχουν σε περιφερειακές εκλογές που θεωρούνται κρίσιμες για το μέλλον της πολιτικής σκηνής της χώρας. Αυτές οι εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό δείκτη της κοινής γνώμης απέναντι στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει αυξημένες προκλήσεις λόγω της ενίσχυσης της ακροδεξιάς.

Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), γνωστό για τις αντιμεταναστευτικές του θέσεις, φαίνεται να κερδίζει έδαφος, ειδικά μετά από πρόσφατα περιστατικά εξτρεμιστικής βίας, όπως η φονική επίθεση με μαχαίρι στη Ζόλινγκεν. Η Σαξονία, παραδοσιακό προπύργιο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια στενή αναμέτρηση μεταξύ του CDU και του AfD, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα για την ικανότητα σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται καθοριστικές, καθώς το AfD έχει τη δυνατότητα να επιτύχει το ισχυρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, ιδίως στη Θουριγγία, όπου αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 30% των ψήφων. Η πιθανή άνοδος του AfD έχει προκαλέσει ανησυχία στις μειονοτικές ομάδες, ενώ η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή στο Βερολίνο έχει εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες της για την αντισημιτική ιδεολογία του κόμματος.

Η πολιτική άνοδος του AfD θα μπορούσε να έχει και ευρύτερες ευρωπαϊκές συνέπειες, καθώς το κόμμα έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να διαταράξει την ευρωπαϊκή ενότητα και να απειλήσει το συνολικό ευρωπαϊκό οικοσύστημα.

Αιτίες ανόδου της ακροδεξιάς στη Γερμανία

Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία και γενικότερα στην Ευρώπη δεν αποτελεί απλώς μια αντίδραση σε επιμέρους ζητήματα, αλλά είναι το αποτέλεσμα βαθύτερων και πολυδιάστατων προβλημάτων που ταλανίζουν τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ένας από τους κυριότερους παράγοντες είναι η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα, η οποία έχει ενταθεί μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009. Οι πολιτικές λιτότητας που υιοθετήθηκαν από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προκάλεσαν βαθιές κοινωνικές ανισορροπίες και υποβάθμισαν το βιοτικό επίπεδο μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.

Η μαζική μετανάστευση και την προσφυγική κρίση, η οποία κορυφώθηκε το 2015, δημιούργησε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και φόβου, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν με δεξιοτεχνία τα ακροδεξιά κόμματα για να προωθήσουν την εθνικιστική τους ατζέντα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία, ως ηγετική δύναμη εντός αυτής, φέρουν μέρος της ευθύνης για αυτή την εξέλιξη. Η εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία και οι ανεπαρκείς πολιτικές κοινωνικής συνοχής συνέβαλαν στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και στην αύξηση της δυσπιστίας προς τους θεσμούς. Επιπλέον, η αδυναμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη μεταναστευτική κρίση, συνδυασμένη με την έλλειψη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής αντιμετώπισης, τροφοδότησε το αίσθημα περιθωριοποίησης και ανασφάλειας που έθρεψε την άνοδο της ακροδεξιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων πρέπει να ιδωθεί όχι ως μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά ως σύμπτωμα βαθύτερων συστημικών αποτυχιών που απαιτούν μια επανεξέταση των πολιτικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.