Τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτικών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 7,6% το 2023, σύμφωνα με την έκθεση Allianz Global Wealth Report 2024, καλύπτοντας πλήρως τις απώλειες του προηγούμενου έτους. Η έκθεση εστιάζει στην ανάλυση των περιουσιακών στοιχείων και του χρέους των νοικοκυριών σε 60 χώρες.
Εξέλιξη των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων το 2023
Το 2023, τα συνολικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία έφτασαν τα 239 τρισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνιση ανάπτυξη στις κύριες κατηγορίες. Τα χρεόγραφα και οι μετοχικοί τίτλοι αυξήθηκαν κατά 11%, ενώ οι ασφαλίσεις και συντάξεις κατά 6,2%, ενισχυμένα από τις θετικές αποδόσεις των χρηματιστηρίων και τα υψηλότερα επιτόκια. Αντίθετα, οι τραπεζικές καταθέσεις σημείωσαν μόλις 4,6% αύξηση, τη χαμηλότερη των τελευταίων 20 ετών.
Η ανάκαμψη αυτή ήταν σχεδόν παγκόσμια, με την Ασία και τη Βόρεια Αμερική να καταγράφουν αύξηση άνω του 8%. Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο η Νέα Ζηλανδία και η Ταϊλάνδη, που παρουσίασαν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Μείωση της ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Ludovic Subran, τόνισε πως οι αναδυόμενες οικονομίες χάνουν το προβάδισμα που διατηρούσαν έναντι των ανεπτυγμένων χωρών, με την ανάπτυξη να υποχωρεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2023. Ο Subran αναφέρει ότι αυτή η τάση αντικατοπτρίζει τον «κατακερματισμό του κόσμου» που ξεκίνησε με τις εμπορικές διαφορές ΗΠΑ και Κίνας από το 2017, με τις φτωχότερες χώρες να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα.
«Όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα για την αποσύνδεση, αλλά οι αναδυόμενες οικονομίες θα επηρεαστούν περισσότερο. Ένας λιγότερο συνδεδεμένος κόσμος είναι ένας πιο άνισος κόσμος», υπογράμμισε.
Οι αποταμιεύσεις σε τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν δραματικά
Το 2023, οι αποταμιεύσεις υποχώρησαν κατά 19,3%, εξαιτίας κυρίως των τραπεζικών καταθέσεων. Οι εισροές σε τίτλους αυξήθηκαν κατά 10%, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ομόλογα, ενώ οι ασφαλίσεις και συντάξεις παρουσίασαν μικρή μείωση, μόλις 4,9%.
Η αύξηση του ιδιωτικού χρέους το 2023 επιβραδύνθηκε σε ποσοστό 4,1%, το χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης των τελευταίων εννέα ετών. Τα παγκόσμια ιδιωτικά χρέη ανήλθαν σε 57 τρισ. ευρώ, με τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να σημειώνουν εξαιρετικά χαμηλές αυξήσεις.
Πτώση στην αγορά ακινήτων και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Η αγορά ακινήτων σημείωσε τη χαμηλότερη ανάπτυξη της δεκαετίας, φτάνοντας μόλις το 1,8%. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει ακόμα περισσότερο τον τομέα των ακινήτων τα επόμενα χρόνια, με πιθανές μειώσεις στις αξίες ακινήτων κατά 30 τρισ. ευρώ.
Στο μέλλον, οι τιμές των ακινήτων θα καθορίζονται εξίσου από την τοποθεσία και την ενεργειακή αποδοτικότητα
Ελλάδα: Οικονομική ανάπτυξη στη Δυτική Ευρώπη
Η Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 7,4% στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία το 2023, την υψηλότερη στη Δυτική Ευρώπη. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται κυρίως στα χρεόγραφα και τους μετοχικούς τίτλους, που αυξήθηκαν κατά 23,9%, αντισταθμίζοντας την πτώση κατά 1,1% στις τραπεζικές καταθέσεις. Οι ασφαλίσεις και συντάξεις αυξήθηκαν κατά 6,8%.
Σημαντική ήταν επίσης η αλλαγή στην αποταμιευτική συμπεριφορά των Ελλήνων, οι οποίοι αποσύρουν κεφάλαια από τις τραπεζικές καταθέσεις και τα επενδύουν σε χρεόγραφα και τίτλους.