Νέο εθνικό μητρώο επιδομάτων από το 2025

Αυστηρότερα κριτήρια και μια ενιαία πλατφόρμα για τα επιδόματα, με στόχο δικαιότερη κατανομή από το 2025.
Η κυβέρνηση εισάγει νέο μητρώο για δικαιούχους επιδομάτων από το 2025

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στην πολιτική επιδομάτων, με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων και την εισαγωγή ενός “εθνικού μητρώου δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων”. Στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εποπτεία των επιδομάτων, διασφαλίζοντας ότι οι οικονομικές ενισχύσεις κατευθύνονται προς τους σωστούς δικαιούχους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, η δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου θα επιτρέψει τη συνολική παρακολούθηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, τόσο από τον ΟΠΕΚΑ όσο και από τα αρμόδια υπουργεία. Έτσι, θα είναι εφικτή η εκλογίκευση της κατανομής των επιδομάτων με πιο στοχευμένες παρεμβάσεις.

Τι θα περιλαμβάνει το μητρώο δικαιούχων

Το νέο μητρώο θα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως το αντίστοιχο στη Μεγάλη Βρετανία. Θα καλύπτει όλα τα επιδόματα, όπως το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα στέγασης, και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι να παρακολουθείται ποιος δικαιούται τι, αποτρέποντας την παράλληλη είσπραξη επιδομάτων από δικαιούχους που ήδη λαμβάνουν βοήθεια από άλλο πρόγραμμα.

Η θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων θα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία. Για παράδειγμα, όσοι εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, οχήματα μεγάλης αξίας ή μεγάλες καταθέσεις, θα εξαιρούνται από τη λίστα δικαιούχων.

Αλλαγές στα βασικά επιδόματα

Σημαντικές αλλαγές προγραμματίζονται για το επίδομα τέκνων και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Στο επίδομα τέκνων, το 20% του εισοδήματος από μισθούς δεν θα λαμβάνεται υπόψη, διασφαλίζοντας ότι οι μισθωτοί που λαμβάνουν αύξηση δεν θα χάνουν μέρος του επιδόματος. Παράλληλα, στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα κριτήρια που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία θα αναθεωρηθούν.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι το 2025 θα είναι ένας κομβικός χρόνος για την πολιτική επιδομάτων. Το νέο πλαίσιο θα συνδυαστεί με την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του ΟΠΕΚΑ, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Με την βελτίωση της στόχευσης και την εφαρμογή πρόσθετων κριτηρίων, θα εξασφαλιστεί ότι τα επιδόματα κατευθύνονται στους πλέον δικαιούχους, ενώ θα αυξηθούν και τα ποσά των επιδομάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες.