Στις 30 Νοεμβρίου, κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μετρό, εξυπηρετώντας τις καθημερινές τους μετακινήσεις στον κεντρικό άξονα της πόλης. Το προσωπικό της Ελληνικό Μετρό Α.Ε., η κατασκευάστρια κοινοπραξία και η εταιρεία λειτουργίας Thema, εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς ώστε να παραδώσουν το έργο στην προγραμματισμένη ημερομηνία.
Καθημερινές δοκιμαστικές διαδρομές των συρμών πραγματοποιούνται με στόχο την πλήρη ετοιμότητα του έργου. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι έλεγχοι των συστημάτων, τα οποία ενσωματώνουν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ποιότητας και λειτουργικότητας. Σημαντικές είναι επίσης οι τελευταίες εργασίες στην Πλατεία Καπνεργατών και στον περιβάλλοντα χώρο του σταθμού «Βενιζέλου».
Τα βασικά χαρακτηριστικά της Βασικής Γραμμής
Η Βασική Γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει μήκος 9,6 χιλιομέτρων, με 13 σταθμούς και δύο ανεξάρτητες σήραγγες. Οι σταθμοί εξυπηρετούν τόσο το κέντρο της πόλης όσο και τις γύρω περιοχές, ενώ η συνολική ημερήσια επιβατική κίνηση αναμένεται να φτάσει τους 254.000 επιβάτες. Η συχνότητα των δρομολογίων θα κυμαίνεται αρχικά στα 2,5 λεπτά, ενώ με την προσθήκη επιπλέον συρμών θα μειωθεί στα 90 δευτερόλεπτα. Η διάρκεια του ταξιδιού από τον πρώτο έως τον τελευταίο σταθμό θα είναι 17 λεπτά.
Οικολογικό αποτύπωμα και μελλοντική επέκταση
Η επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025, θα αυξήσει τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης σε 313.000 επιβάτες ημερησίως, συμβάλλοντας στη μείωση της κυκλοφορίας περίπου 57.000 ΙΧ οχημάτων. Η μείωση αυτή θα επιφέρει μείωση εκπομπών CO2 κατά 212 τόνους καθημερινά.
Αρχαιολογικά ευρήματα στο Μετρό
Κατά την κατασκευή του Μετρό, ανακαλύφθηκαν πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα, με σημαντικότερα αυτά στους σταθμούς «Βενιζέλου» και «Αγίας Σοφίας». Τα ευρήματα θα εκτίθενται τόσο στους σταθμούς όσο και σε μουσεία της πόλης, ενώ ο σταθμός «Βενιζέλου» αποτελεί τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο ενταγμένο σε τεχνικό έργο διεθνώς.
Το Μετρό Θεσσαλονίκης διαθέτει αυτόματο σύστημα χωρίς οδηγό, καθιστώντας το ένα από τα πιο σύγχρονα και ασφαλή μετρό παγκοσμίως. Το σύστημα αυτό επιτηρείται με πολλαπλούς μηχανισμούς ελέγχου, ενώ οι αποβάθρες των σταθμών διαθέτουν αυτόματες θύρες, που προστατεύουν τους επιβάτες από την πρόσβαση στις σήραγγες. Επιπλέον, το σύστημα επιτρέπει την ευελιξία των δρομολογίων, ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβολές της επιβατικής κίνησης.