Αίγυπτος: Αναθεώρηση στόχων ΑΠΕ στο 40% για το 2040

Η Αίγυπτος μειώνει τον στόχο για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στο 40% έως το 2040, με το φυσικό αέριο να παραμένει βασικό.
Αναθεώρηση στόχων ΑΠΕ της Αιγύπτου για το 2040 με έμφαση στο φυσικό αέριο

Η Αίγυπτος προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση του στόχου της για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), μειώνοντάς τον από το 58% στο 40% έως το 2040. Όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου, Καρίμ Μπαντάουι, το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσει να παίζει κεντρικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα η Αίγυπτος στοχεύει να ενισχύσει τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας μέσω νέων ανακαλύψεων και προσφορών εξερεύνησης.

Πριν από το COP27 το 2022, η Αίγυπτος είχε δεσμευτεί να αυξήσει το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στο 42% έως το 2035, στόχος που αργότερα μεταφέρθηκε για το 2030. Ωστόσο, ο φιλόδοξος στόχος του 58% που ανακοινώθηκε το 2024 από τον τότε υπουργό Ηλεκτρισμού Μοχάμεντ Σάκερ εγκαταλείπεται πλέον υπέρ του νέου πιο ρεαλιστικού στόχου.

Η ενεργειακή στρατηγική της Αιγύπτου

Ο Μπαντάουι, στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Μεσογειακού Συνεδρίου Ενέργειας 2024, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για την αύξηση των ενεργειακών ανακαλύψεων, ιδίως στον τομέα του φυσικού αερίου. Η Αίγυπτος, που αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω έλλειψης ξένου συναλλάγματος και υψηλών χρεών, προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, όπως η ιταλική Eni, που σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις στο κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr το 2025.

Το κοίτασμα Zohr, το μεγαλύτερο στην Αίγυπτο, είχε φτάσει την κορύφωση της παραγωγής του στα 3,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως (bcf/d) το 2019, βοηθώντας τη χώρα να καταστεί καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου. Ωστόσο, μέχρι τις αρχές του 2024, η παραγωγή είχε μειωθεί στα 1,9 bcf/d, αναγκάζοντας την Αίγυπτο να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω Ισραήλ και LNG για να αποφύγει ενεργειακές ελλείψεις.

Παράλληλα, η χώρα έχει αυξήσει τις εισαγωγές μαζούτ υψηλού θείου, με την ποσότητα να φτάνει σε ιστορικό υψηλό 255.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο του 2024.

Η νέα στρατηγική της Αιγύπτου δείχνει μια πιο προσεκτική προσέγγιση στην ενέργεια, με έμφαση στην εξισορρόπηση των ανανεώσιμων πηγών και των ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις εγχώριες και εξωτερικές ανάγκες, ενώ ενθαρρύνονται οι ξένες επενδύσεις στην εξερεύνηση νέων ενεργειακών πηγών.