Το ESG Monitor Report 2024 για την Ελλάδα καταδεικνύει ένα σημαντικό χάσμα ανάμεσα στις προσδοκίες των πολιτών και τις πραγματικές επιδόσεις κυβερνήσεων και επιχειρήσεων σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Διακυβέρνησης (ESG). Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει πως οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στις προσπάθειες των οργανισμών και αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευθύνη και διαφάνεια στις επιχειρηματικές πρακτικές.
Βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες
Οι Έλληνες ερωτηθέντες υπογράμμισαν πέντε κρίσιμα ζητήματα που τους απασχολούν περισσότερο:
- Η αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής.
- Η διασφάλιση οικονομικά προσιτής και ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης.
- Η ενίσχυση της οικονομίας.
- Η μείωση της εγκληματικότητας και της βίας.
- Η βελτίωση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας.
Παρά τις σημαντικές ανησυχίες για την καθημερινότητα, οι πολίτες εξακολουθούν να θεωρούν ότι οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και διακυβερνητικοί παράγοντες αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις. Το 83% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να δρουν προς το συμφέρον όλων των stakeholders, και όχι μόνο των μετόχων, κάτι που υπογραμμίζει την πίεση για πιο ισορροπημένη εταιρική στρατηγική.
Κλάδοι με την υψηλότερη και χαμηλότερη ESG βαθμολογία
Η έρευνα αποκαλύπτει τους κλάδους που καταγράφουν την υψηλότερη και χαμηλότερη βαθμολογία στην υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι πέντε κλάδοι με την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα είναι:
- Ηλεκτρονικές αγορές/ηλεκτρονικό εμπόριο,
- Φιλοξενία,
- Τεχνολογία/τηλεπικοινωνίες,
- Τουρισμός,
- Σούπερ μάρκετ/παντοπωλεία.
Αντίθετα, οι κλάδοι με τις χαμηλότερες επιδόσεις είναι:
- Πυρηνική ενέργεια,
- Εξόρυξη και πόροι,
- Χημική βιομηχανία,
- Μέσα ενημέρωσης,
- Τυχερά παιχνίδια.
Παρόλα αυτά, ακόμη και στην κατηγορία με την υψηλότερη βαθμολογία, μόνο το 52% των ερωτηθέντων έδωσαν βαθμολογία 7 ή περισσότερο στα 10. Αυτό δείχνει ότι, παρά τις θετικές επιδόσεις, υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης σε όλους τους κλάδους.
Η Sue Vercoe, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SEC Newgate Australia, τόνισε ότι η έρευνα αναδεικνύει τις υψηλές προσδοκίες των πολιτών για υπεύθυνη συμπεριφορά από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, οι βαθμολογίες υποδεικνύουν πως η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις.
Αυτό αποτελεί, όπως τονίζει η Vercoe, μια διπλή πρόκληση τόσο στην επικοινωνία όσο και στη στρατηγική των οργανισμών, που καλούνται να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους στους τομείς ESG για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις των πολιτών.
Συνολικά, η έρευνα που διεξήχθη σε 14 χώρες παγκοσμίως, επιβεβαιώνει ότι οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις προσδοκίες των πολιτών όσον αφορά τη συμπεριφορά τους σε θέματα ESG. Το μήνυμα είναι σαφές: οι πολίτες απαιτούν από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να είναι πιο υπεύθυνες και διαφανείς, και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.