Η COP29, η ετήσια σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, φαίνεται να χάνει την αίγλη της καθώς κορυφαία στελέχη μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών αποφασίζουν να την «σνομπάρουν». Παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών να τη χαρακτηρίσουν ως «the finance COP», οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για τη διοργάνωση αυτή φαίνεται να έχουν υποβαθμιστεί.
Ηχηρές απουσίες και μειωμένο ενδιαφέρον
Στελέχη από μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες και οργανισμούς διαχείρισης κεφαλαίων, όπως οι CEOs της Bank of America, της BlackRock, της Standard Chartered και της Deutsche Bank, δεν θα παραβρεθούν στη φετινή σύνοδο. Ο λόγος, σύμφωνα με πηγές, είναι η έλλειψη επιχειρηματικών ευκαιριών και η περιορισμένη δυνατότητα δικτύωσης σε σχέση με την προηγούμενη COP28 στο Ντουμπάι, όπου η συμμετοχή ξεπέρασε τους 65.000 συμμετέχοντες.
Επιπλέον, η σύνοδος της COP29 συμπίπτει με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ένα γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει δραστικά την κλιματική πολιτική των ΗΠΑ, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Η πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, δημιουργεί αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στην COP29.
Περιορισμένες ευκαιρίες και τεχνική ατζέντα
Αρκετά στελέχη των μεγάλων χρηματοοικονομικών κολοσσών θεωρούν ότι η φετινή διοργάνωση είναι περισσότερο «τεχνική» και λιγότερο επικεντρωμένη στις επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Στον αντίποδα, ορισμένες τράπεζες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή των εκπροσώπων τους στη φετινή σύνοδο, αν και οι διοργανωτές έχουν ήδη δηλώσει ότι αναμένουν η συμμετοχή να είναι μικρότερη από τις προηγούμενες χρονιές, φτάνοντας περίπου τους 50.000 συμμετέχοντες.
Κριτική προς τη διοργάνωση και τον οικοδεσπότη
Ένα σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης για τη φετινή COP είναι η στάση του Αζερμπαϊτζάν απέναντι στην κλιματική μετάβαση. Η οικονομία της χώρας στηρίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτι που έχει προκαλέσει αρνητική κριτική για τη μη δέσμευσή της στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, το ιστορικό της χώρας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί άλλο ένα σημείο προβληματισμού.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Simon Stiell, ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση να μειωθεί το μέγεθος των μελλοντικών COP, καθώς πολλές φορές οι εκδηλώσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως «τσίρκο» που αποσπά την προσοχή από την ουσία του προβλήματος.