Η Thyssenkrupp βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του φιλόδοξου σχεδίου της για την παραγωγή «πράσινου» χάλυβα, λόγω της κλιμάκωσης του κόστους. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η εταιρεία επανεξετάζει τη στρατηγική της για την παραγωγή κλιματικά ουδέτερου χάλυβα στο εργοστάσιό της στο Ντούισμπουργκ, στηριζόμενη σε εσωτερικά έγγραφα που έχουν έρθει στο φως.
Αναθεώρηση του έργου άμεσης αναγωγής (DRI)
Η ανώτατη διοίκηση, υπό την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου Miguel Lopez, προχωρά σε θεμελιώδη αναθεώρηση του σχεδίου για τη μονάδα άμεσης αναγωγής (DRI). Το έργο αυτό, το οποίο θα βασιζόταν στη χρήση υδρογόνου αντί για άνθρακα, είχε αρχικά προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2027. Η γερμανική κυβέρνηση, μαζί με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, έχουν δεσμεύσει κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του έργου, με κρατικές επιδοτήσεις 500 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη καταβληθεί. Εάν το έργο ακυρωθεί, η Thyssenkrupp θα κληθεί να επιστρέψει τα ποσά αυτά.
Σε δήλωση προς το Euronews Business, η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε την πιθανότητα πλήρους ακύρωσης του έργου, σημειώνοντας πως το ενδεχόμενο αυτό παραμένει υπό εξέταση. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε πως «η κατάσταση εξετάζεται επί του παρόντος», ενώ διευκρίνισε ότι η Thyssenkrupp εξακολουθεί να θεωρεί πως το έργο μπορεί να υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος πλαισίου, τονίζοντας ότι οι πιθανές αυξήσεις κόστους δεν επηρεάζουν προς το παρόν τις επιδοτήσεις.
Διοικητικές αλλαγές και οικονομικές πιέσεις
Η μονάδα χάλυβα της Thyssenkrupp αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Τα αποτελέσματα του Ιουνίου έδειξαν σημαντική πτώση στα καθαρά κέρδη και αύξηση στα λειτουργικά έξοδα. Επιπλέον, πρόσφατες διοικητικές αλλαγές ανέδειξαν νέο διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο, καθώς και πέντε νέους διευθυντές, λόγω παραιτήσεων που σχετίζονται με μια συνεχιζόμενη μάχη εξαγοράς.
Ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Daniel Křetínský έχει αποκτήσει το 20% του χαλυβουργικού τμήματος και διαθέτει τη δυνατότητα να αυξήσει το ποσοστό του κατά 30%, γεγονός που εντείνει τις αναταράξεις εντός της εταιρείας.
Παράλληλα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) απέρριψε την προσφυγή της Thyssenkrupp κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση της συγχώνευσης με την Tata Steel Europe, επιβεβαιώνοντας την αρχική αντιμονοπωλιακή απόφαση.
Ο γερμανικός κολοσσός αντιμετωπίζει, επίσης, αυξημένο ανταγωνισμό από την Ασία, ενώ οι υψηλές τιμές ενέργειας και η μειωμένη ζήτηση στην Ευρώπη πιέζουν τις προοπτικές της χαλυβουργίας. Παρόλα αυτά, η μετάβαση στον «πράσινο χάλυβα» αποτελεί έργο γοήτρου τόσο για την Thyssenkrupp όσο και για την γερμανική κυβέρνηση.