Η Ελλάδα έχασε το 31% των μικρών αγροκτημάτων σύμφωνα με τη Greenpeace

Νέα μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έχασε το 31% των μικρών αγροκτημάτων της, πλήττοντας τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα.
Η Ελλάδα χάνει το 31% των αγροκτημάτων της, με την πίεση για βιομηχανοποίηση να αυξάνεται

Μια νέα μελέτη της Greenpeace καταγράφει ανησυχητικές εξελίξεις στον αγροτικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στη συρρίκνωση των μικρών αγροκτημάτων και την πίεση των αγροτών προς τη βιομηχανοποίηση της παραγωγής. Η οργάνωση τονίζει ότι οι μικροί παραγωγοί, ιδιαίτερα, υποχρεώνονται να ακολουθήσουν καταστροφικές γεωργικές πρακτικές για να επιβιώσουν επαγγελματικά, ενώ τα βιομηχανικά αγροκτήματα κερδίζουν την πλειονότητα των δημόσιων επιδοτήσεων και κερδών.

Σημαντικές απώλειες αγροκτημάτων στην ΕΕ

Σύμφωνα με τη μελέτη, από το 2007, η ΕΕ έχει χάσει σχεδόν 2 εκατομμύρια εμπορικά αγροκτήματα και περίπου 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των απωλειών προέρχεται από μικρής κλίμακας επιχειρήσεις που είτε αναγκάστηκαν να κλείσουν είτε να αυξήσουν τις οικονομικές τους αποδόσεις μέσα από βιομηχανικές πρακτικές παραγωγής. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι ιδιαίτερα άνιση, καθώς τα μεγάλα αγροκτήματα έχουν το προβάδισμα, με καλύτερες δυνατότητες εξασφάλισης επιδοτήσεων και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει πληγεί ιδιαίτερα από αυτές τις εξελίξεις, με την απώλεια του 31% των αγροκτημάτων της, όπως καταδεικνύει η μελέτη. Ειδικότερα, τα μικρής κλίμακας αγροκτήματα έχουν συρρικνωθεί κατά 37%, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 88% των συνολικών αγροκτημάτων της χώρας. Από το 2007 έως το 2021, τα καθαρά κέρδη ανά αγρόκτημα μειώθηκαν κατά 13%, με τη μείωση να είναι ακόμη πιο έντονη για τα μικρά αγροκτήματα, τα οποία είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται κατά 29%.

«Η νέα μελέτη της Greenpeace καταδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η ΕΕ εξωθεί τους μικρούς αγρότες στην εξαφάνιση», δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας βιώσιμης γεωργίας της Greenpeace Ελλάδας.

Η επιτακτική ανάγκη αλλαγής πολιτικής

Η μελέτη τονίζει την ανάγκη για μια ριζική αναθεώρηση των αγροτικών πολιτικών, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η συγκέντρωση της οικονομικής ισχύος στα χέρια λίγων μεγάλων αγροκτημάτων και ο έλεγχος της τροφικής αλυσίδας από κολοσσούς της βιομηχανίας, επιτείνει το πρόβλημα. Η Greenpeace καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να δράσει άμεσα, προτείνοντας πολιτικές που θα στηρίζουν τα μικρά αγροκτήματα και θα ενθαρρύνουν τη μετάβαση σε βιώσιμες, αγρο-οικολογικές πρακτικές, ειδικά σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, που επλήγησαν σοβαρά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.