Πτώση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, υπό αμφισβήτηση η ανάκαμψη

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 1,8%, κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, αλλά οι προκλήσεις για την οικονομία παραμένουν.
Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο 2024: Μείωση κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1,8%, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε η Eurostat, με την μείωση να οφείλεται κυρίως στη σημαντική πτώση των τιμών της ενέργειας. Πρόκειται για πτώση από το 2,2% του Αυγούστου και το χαμηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2021, κάτι που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ωστόσο, παρά τη θετική εξέλιξη, παραμένουν αβεβαιότητες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι παράγοντες πίσω από τη μείωση

Η κύρια αιτία αυτής της πτώσης είναι η σημαντική μείωση των τιμών της ενέργειας, που σημείωσαν πτώση -6% τον Σεπτέμβριο, από -3% τον Αύγουστο. Αν και ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παρέμεινε σχετικά υψηλός στο 4%, παρουσίασε ελαφρά μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στον αντίποδα, οι τιμές των τροφίμων, καπνού και αλκοόλ παρουσίασαν μικρή άνοδο στο 2,4%, υποδεικνύοντας ότι οι πιέσεις στους καταναλωτές παραμένουν.

Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης παρουσίασαν διαφοροποιήσεις στην πορεία του πληθωρισμού. Η Γαλλία είδε τον πληθωρισμό της να υποχωρεί στο 1,5%, ενώ στην Ισπανία μειώθηκε στο 1,7% και στην Ιταλία στο 0,8%. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, σημείωσε πτώση του πληθωρισμού στο 1,8%, από 2% τον Αύγουστο.

Μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία να ξεπεράσει την κρίση;

Παρά τη σημαντική πτώση του πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι δεν είναι δεδομένο πως η οικονομία της Ευρωζώνης έχει ξεπεράσει τις προκλήσεις. Αν και η μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο στο 3,50% είχε ως στόχο την ανακούφιση της οικονομίας, παραμένουν ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ξανά τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της αναμενόμενης σταθεροποίησης των τιμών της ενέργειας.

Ο αναλυτής συναλλάγματος Kyle Chapman σημείωσε ότι «τα περιστέρια της ΕΚΤ έχουν τώρα ισχυρά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων». Ωστόσο, ταυτόχρονα, η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη συρρίκνωση της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος αποπληθωρισμού μοιάζει πιο πιθανό.

Παράλληλα, ο Ilya Volkov, διευθύνων σύμβουλος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος YouHodler, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν αύξηση της ανεργίας και συρρίκνωση του ΑΕΠ, γεγονός που καθιστά αβέβαιη την επιστροφή της οικονομικής σταθερότητας χωρίς βιώσιμες διαρθρωτικές αλλαγές.