Η Motor Oil αντιδρά δυναμικά στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να της επιβάλει πρόστιμο ύψους 9,2 εκατ. ευρώ για φερόμενη παρακώλυση ελέγχου. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και χαρακτηρίζεται από στόχευση εντυπώσεων παρά σε ουσιαστική διερεύνηση τυχόν νομικών παραβάσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Motor Oil θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για την ακύρωση της απόφασης, προασπίζοντας την αξιοπιστία και το κύρος της.
Η ένσταση της Motor Oil
Στην επίσημη ανακοίνωση, η Motor Oil διατυπώνει την άποψη ότι η επιβολή προστίμου στερείται νομικής και πραγματικής βάσης. Επίσης, η εταιρεία διευκρινίζει ότι συνεργάστηκε πλήρως με τους ελεγκτές της Επιτροπής κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 στα κεντρικά γραφεία της. Η Motor Oil τονίζει ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου παραδόθηκαν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και στοιχεία που ζητήθηκαν, και δεν διαπιστώθηκε καμία παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.
Η διαφωνία για την πρόσβαση στον ιδιωτικό χώρο
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου, οι ελεγκτές δεν έλαβαν πρόσβαση στο γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη. Η Motor Oil, ωστόσο, αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό τον ισχυρισμό, χαρακτηρίζοντας τον ως «αβάσιμο». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το γραφείο αυτό είναι ιδιωτικός χώρος, δεν ανήκει στην εταιρεία και βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία εντός του κτιρίου, εκτός των εταιρικών εγκαταστάσεων. Η Επιτροπή, σύμφωνα με την εταιρεία, επέμεινε αδικαιολόγητα να εισέλθει στον εν λόγω ιδιωτικό χώρο, παραβιάζοντας τη νομιμότητα και εγείροντας υποψίες για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
Δικαστική προσφυγή για την ακύρωση του προστίμου
Η Motor Oil δηλώνει ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να προασπίσει τα συμφέροντά της, καταφεύγοντας στη δικαιοσύνη για την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής. Η προσφυγή της εταιρείας στα αρμόδια δικαστήρια υποδηλώνει την αποφασιστικότητα της να προστατεύσει τη φήμη της και να διασφαλίσει το κύρος της έναντι οποιουδήποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα των πρακτικών της.
«Ο ισχυρισμός περί άρνησης πρόσβασης των ελεγκτών στο γραφείο του κ. Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη είναι αβάσιμος», επισημαίνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος της Επιτροπής φαίνεται να είναι η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η αποκάλυψη παραβάσεων.
Η υπόθεση αυτή θέτει σημαντικά ερωτήματα για τις πρακτικές των ελεγκτικών αρχών στην Ελλάδα και την προστασία των επιχειρήσεων από αυθαίρετες ενέργειες. Παράλληλα, η εξέλιξή της αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό προηγούμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο και τις μελλοντικές ελεγκτικές πρακτικές των αρμόδιων αρχών.